'Izmjena Zakona o prebivalištu je kraj povratka u RS'

Radiosarajevo.ba
'Izmjena Zakona o prebivalištu je kraj povratka u RS'
/ FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

Na sutrašnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH trebala bi se naći izmjena Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, a upravo je ova tačka dnevnog reda bila povod za sazivanje konferencije za medije Koalicije Prvi mart, čiji su predstavnici još jednom najoštrije osudili izglasavanje ovog zakona, piše Oslobođenje.

Ukoliko se zakon usvoji, rekli su, to će biti kraj mogućnosti za povratak izbjeglih i raseljenih u BiH, ali i odlazak mnogih koji su se već vratili, naročito u Republiku Srpsku, što je direktan udarac na povratnike.

Emir Suljagić, koordinator Koalicije Prvi mart, smatra da bi se ovim zakonom potpuno ograničila sloboda kretanja, a problem vidi u tome što bi se njegovim izglasavanjem stavila van snage zakonska odredba o olakšanom prijavljivanju prebivališta za povratnike.

„Uvodi se novina koja do sada nigdje nije postojala i kakve nema nigdje na svijetu: davanje prava i zakonskih ovlasti MUP-ovima da u roku od pet godina izvrše reviziju svakog pojedinačnog prebivališta. Napominjem, mi nemamo problem ni s tim, jer smo za svakog prijavljenog birača u Srebrenici dostavili dokaze i pravni osnov. Ono što je naš problem je što se naša sloboda kretanja isporučuje u ruke MUP-u RS-a, koji nije nezavisna agencija za provođenje zakona, nego ispunjava političke instrukcije iz kabineta Milorada Dodika“, naglašava Suljagić.

On je još jednom pozvao sve bošnjačke delegate u Domu naroda da sporni zakon blokiraju i onemoguće njegovo donošenje. S druge strane, prozvao je lidere SBB-a i SDP-a zbog podrške ovom zakonu.

„Ove bošnjačke stranke su nas kao birače potpuno iznevjerile. Mi smo im dali svoje glasove na izborima, počev od mene. Iznevjerili su nas, i ovim činom su i Fahrudin Radončić i Zlatko Lagumdžija pokazali da su nas kontinuirano lagali, istakao je Suljagić te poručio da nikome ne prijeti, ali da sve ovo neće proći bez posljedica.“

Ustvrdio je da bi donošenje ovakvog zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH ozakonilo praksu prijavljivanja prebivališta koja je do sada bila nelegalna i svaki povratnik nesrbin u entitet RS bi se, prije nego napusti općinu, morao prijaviti u stanicu policije za slučaj da mu oni baš taj dan ne pošalju policiju na vrata koja bi provjeravala da li tamo živi.

Ove stavove su podržale i majke Srebrenice koje su pred novinarima govorile i o nedavnom nemilom događaju u Kravicama u kojem su pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RS-a fizički nasrnuli na majke Srebrenice koje su htjele obići stratište stradalih Bošnjaka. Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa, ovaj potez smatra nastavkom genocida, ali u drugom obliku.

„Odlazak u Kravice je bio i tužan i ružan u isto vrijeme. Gurali su nas, udarali, imam nekoliko modrica po tijelu. Naravno, poslije su to sve negirali, ali mi smo vrlo dobro čuli kada su govorili da brane srpsku imovinu", kazala je Subašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije