Izetbegović o hapšenju Debeveca i Osmice: "Niko nije iznad zakona, a ni kriv dok se ne dokaže"

16
L. M.
Izetbegović o hapšenju Debeveca i Osmice: "Niko nije iznad zakona, a ni kriv dok se ne dokaže"
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) održalo je danas, 27. decembra, u Sarajevu redovnu sjednicu, a na press konferenciji obratio se lider stranke Bakir Izetbegović.

Kazao je da je SDA pozvala međunarodnu zajednicu i bh. stranke da se ne povlače pred 'balvan politikom' koju, kako kaže, vodi predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik.

"Dugo su se povlačili pred tom politikom. S ovakvim politikama se može samo tvrdo i odlučno. Ukoliko dođe do toga da se izdvoje stredstva iz budžeta iz RS da se finansira i održi proslava neustavnog 9. januara, SDA će inicirati podnošenje krivične prijave za ovu realizaciju", rekao je Izetbegović.

Svečanim defileom veterana obilježena 32. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad

Svečanim defileom veterana obilježena 32. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad

Komentirao je i američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja.

"Nevjerovatne su izjave ambasadora Murphyja da je SDA blokirala FBiH, da kontrolira pravosuđe, da sam upravljao OSA-om, i to govori bez ijednog argumenta, to neće moći ostati tako. Neka nađe uvjerljive argumente, ako je to tako ja nemam šta raditi ni u politici ni na slobodi.On nanosi tešku bruku sebi i funkciji koju nosi", navodi Izetbegović i dodaje da je 'SDA bila uvijek motor pozitivnih procesa u ovoj zemlji'.

Prema njegovim riječima, 'kampanja protiv SDA je pokrenuta da se odvuče pažnja od neuspjeha Trojke'.

Osvrnuo se i na situaciju u bh. pravosuđu.

"Potrebna nam je temeljita reforma bh. pravosuđa. Svjedoci smo stalnog smjenjivanja tužilaca, afere 'Potkivanje', puštanja ratnih zločinaca da pobjegnu iz BiH i na sramotan način izvršenog hapšenja predsjednika Suda (Ranko Debevec) i bivšeg direktora OSA (Osman Mehmedagić). Vidjet ćemo šta će biti oko toga, u svakom slučaju niko nije iznad zakona, svi trebaju odgovarati. Isto tako, niko nije kriv dok se ne dokaže krivica", kaže Izetbegović.

Komentirao je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH kojeg je u parlamentarnu proceduru uputila SDA.

"Prijedlog nije došao nakon poziva OHR-a, to je kvalitetan prijedlog koji na minimum svodi mogućnost da se rade izborne manipulacije i krađe. Oni koji se kunu u europski put, da li će biti spremi da zajedno s nama suze prostor za krađe i manipulacije? Prekosutra je dan istine", kaže lider SDA.

Komentirao je i situaciju u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

"To su ti ultimatumi koje sam ja nazvao balvan poltiikom. Mogu povući ljude i iz Vijeća ministara, Parlamenta. Očekujemo od pravosuđa, PIC-a, OHR-a da reaguju konačno. Nisu trebali dopustiti ovakvu drskost Dodika, krajnje je vrijeme da se pokrenu", navodi Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije