Iz OSCE-a poručili: 'Osuđujemo odluke NSRS o izbornom zakonu'

2
Radiosarajevo.ba
Iz OSCE-a poručili: 'Osuđujemo odluke NSRS o izbornom zakonu'
Foto: OSCE / Ilustracija/OSCE

Predsjedavajući OSCE-a, ministar vanjskih i evropskih poslova i trgovine Malte Ian Borg i generalna sekretarka OSCE-a Helga Maria Schmid osudili su odluke Narodne skupštine RS na jednostranom prenosu nadležnosti sa države na entitet nivou sa ciljem stvaranja paralelnog izbornog sistema u entitetu.

"Ove radnje su protiv ustavnog poretka Bosne i Hercegovine uspostavljanjem paralelnih struktura koje narušavaju ukupnu sigurnost i stabilnost zemlje. OSCE ponovo potvrđuje svoju snažnu podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu Bosne i Hercegovine", navodi se u njihovom saopštenju.

Kako naglašavaju, takvi koraci potkopavaju dostignuća postignuta u smislu ključnih reformi i ugrožavaju nedavni napredak u zemlji.

Nova atrakcija na Baščaršiji: Da li ste vidjeli "Sarajevski dijamant"?

Nova atrakcija na Baščaršiji: Da li ste vidjeli "Sarajevski dijamant"?

Retorika i akcije koje izazivaju podjele ugrožavaju stabilnost i štete demokratskim pravima građana.

OSCE apeluje na Narodnu skupštinu RS da povuče Izborni zakon usvojen 18. aprila i poziva sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da rade konstruktivno na nivou državnih institucija uz fokusiranje na unapređenje neophodnih reformi u interesu svih građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije