Haris Zahiragić: 'Mi nismo pripremili tortu za razliku od nekih, ali nosimo crne kravate'

8
Radiosarajevo.ba
Haris Zahiragić: 'Mi nismo pripremili tortu za razliku od nekih, ali nosimo crne kravate'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Press SDA/Haris Zahiragić

Stranka demokratske akcije (SDA) u svojoj centrali u Sarajevu, ul. Mehmeda Spahe br. 14 održala je danas, 27. aprila konferenciju za medije.

Prisutnima su se obratili potpredsjednici SDA Edin Ramić i Haris Zahiragić, te član Predsjedništva stranke Eldar Čomor.

"Pristutni su opasni makroekonomski trendovi nakon jednogodišnjeg rada Vlade FBiH, povećanje javne potrošnje je veće, narušena je potrošnja budžeta i smanjen je rejting vladinih vrijednosnih papira.

Lana Jurčević o Baby Lasagni: "On je umiljato janje, a kad se popne na pozornicu, 'jede malu djecu'"

Lana Jurčević o Baby Lasagni: "On je umiljato janje, a kad se popne na pozornicu, 'jede malu djecu'"

Vlada FBiH i vlada KS ostavljaja teret vladama koje dolaze iza njih, imamo problem i u Fondu solidarnosti i dobijamo upozorenja iz MMF-a. 

2015. godine Novalićeva vlada je zatekla radnike koji su otežano poslovali u preduzećima, a stalna preduzeća tipa Autocesta i rudnici sada nakon godinu dana ove Vlade posluju s ogromnim gubitcima, a najavljeno je i poskupljenje električne energije.

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

Pred ustavnim sudom BiH ćemo zatražiti zaštitu državne imovine ne samo od RS nego i od Vlade FBiH. Naravno, dolazimo i do dilema da li slijede novi sukobi, naročito su zabrinuti povratnici. Ovo su posljedice takve vlade", kazao je Ramić.

Nakon njega obratio se Haris Zahiragić i rekao kao je SDA sastavila dokument na 14 stranica o radu Vlade FBiH.

"Mi za razliku od Rame Isaka i Vlade FBiH nismo pripremili tortu, nemao razloga za slavlje.

Mi smo odlučili da napravimo određenu vrstu materijala, u kojima smo taksativno nabrojali koje su to oni izdaje napravili, podatke, analogiju i anatomiju izdaje koju su napravili na svim nivoima. Taj materijal je imao 47 stranica izdaje kada smo ga završili.

Da dođemo do toga kako su oni uopšte došli na vlast? Sjetite se kako je Konaković širom BiH u izbornoj kampanji advokatirao zahtjevima HDZ  za nejednakost glasa i za promjene defakto izborne jedinice koja bi značila neku vrstu trećeg entiteta.

Gospodin Konaković se sastajao sa svim desničarima koji zastupaju politike HDZ, odlazio je na javni servis Republike Hrvatske i tamo je eksplicitno rekao da ne možemo reći da li je bila agresija Hrvatske republike na Bosnu i Hercegovinu.

Sjetite se kad se govorilo 'SDA mora otići makar bilo gore i bi gore'", zaključio je Zahiragić.

Zatim je na istu temu govorio i Eldar Čomor.

"Nikad viđeni napredak o kojem govori Trojka koji je počeo psovanjem genocida i obaranjem glave Trojke. Od obećanog napretka nema ništa, o reformama se još i nije počelo pisati.

Podsjetimo i da je Trojka najavila svojevrsni napad na javni servis, a Vlada FBiH po prvi put u historiji nije imala svoj program rada", naglasio je Čomor.

Na kraju konferencije govorilo se i o akciji Black Tie 2.

"Sigurnosna sitacija je katastrofalna, slavlje nakon puštanaja, istraga i dalje traje, gore od tog stanja je proslava i puštanje tih ljudi na slobodu. Mi imamo crne kravate, ne stidimo se crnih kravata zato što nam je obraz čist, ne zloupotrebljavamo pozicije. 

Naš ministar vanjskih poslova koristi Ministarstvo da vrši pritisak na pravosuđe, Sarajevo je mali grad, mi sve ovo odavno znamo i govorimo na skupštini o sigurnosnoj situaciji", poručio je Zahiragić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije