Gradonačelnik Mostara zabranio skupove podrške Izraelu i Palestini: Objasnio i zašto

6
Radiosarajevo.ba
Gradonačelnik Mostara zabranio skupove podrške Izraelu i Palestini: Objasnio i zašto
FOTO: Fena / Mario Kordić

Mario Kordić, gradonačelnik Mostara, oglasio se na svojoj službenoj Facebook stranici te komentarisao sukob između Izraela i Palestine, kao i zahtjeve za skupove podrške za obje strane u ovom ratu. 

Objavu Marija Kordića prenosimo u cijelosti: 

"Poziv na razum i solidarnost sa svim žrtvama rata.

Članica NATO-a spremna za potez: "Nije na Putinu da odlučuje o načinu na koji ćemo pomoći Ukrajini"

Članica NATO-a spremna za potez: "Nije na Putinu da odlučuje o načinu na koji ćemo pomoći Ukrajini"

Kada je 7. oktobra teroristička organizacija Hamas napala Izrael i u krvavom pohodu usmrtila veliki broj ljudi, cijeli svijet je ostao šokiran i snažno osudio taj užasan čin. Nakon toga je Izrael pokrenuo protunapad i sve zajedno je rezultiralo ratom koji se i sada vodi. 

Nažalost bosanskohercegovačko društvo i oko ove teme se podijelilo. Jedni su istaknuli podršku Izraelu, dok su drugi podržali Palestinu. Iako je takvu podjelu teško objasniti racionalno, ona je nastala i uz podršku neodgovornih političara predstavlja rizik za naše društvo u cijelosti. 

Poziv na razum i solidarnost sa svim žrtvama rata 🙏👌 🥹 Kada je 7. listopada teroristička organizacija Hamas napala...

Objavljuje Mario KordićČetvrtak, 26. listopada 2023.

Kao gradonačelnik Mostara čvrsto osuđujem takve politike i pozivam sve koji istinski suosjećaju sa svim civilnim žrtvama rata i njihovim porodicama da se ponašaju razumno i prestanu širiti mržnju i podjele. 

U ovom kontekstu smo službeno ispred Grada Mostara odbili dati suglasnost za bilo kakvo javno isticanje podrške i Izraelu i Palestini, upravo smatrajući kako takvi činovi stvaraju negativnu atmosferu u našem gradu. Ovaj stav ćemo zadržati i dalje, nećemo poticati ni podržavati bilo kakve javne skupove koji mogu dodatno destabilizirati naše društvo. 

Budimo iskreno suosjećajni i poštujmo žrtve svih ratova, a prestanimo na bazi jeftinog politikanstva graditi političke karijere."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije