Fikret Hodžić: "Ja sam dobio pet godina zatvora. Idem u Vojkoviće za 10-15 dana"

27
L. M.
Fikret Hodžić: "Ja sam dobio pet godina zatvora. Idem u Vojkoviće za 10-15 dana"
Foto: Face TV / Fikret Hodžić

Fikret Hodžić dobio je pet godina zatvorske kazne nakon što je Sud BiH potvrdio prvostepenu presudu u aferi 'Respiratori'. Hodžić je večeras, 27. januara, gostovao na Face TV i govorio o presudi, kao i cijelom ovom procesu.

"Prošao sam mnogo težih trenutaka. Koliko god da je teško i ovo ćemo prebroditi. Presudu sam dobio. To je nešto što je fakt. Mogu da nad svojom sudbinom plačem. Ono što sam naučen jeste da prihvatim situaciju da ako nešto mogu da riješim, da to riješim. Ako ne mogu nisam mogao ništa ni da uradim.

Postoji ta mirnoća u meni, ali i jedna vrsta revolta i ljutnje koju pokušam kanalisati da se nikad i nikome ne desi - da sam osuđen za nešto za šta nisam bio optužen", kazao je Hodžić.

Panika u Budimpešti: Ukrajina prekinula protok ruske nafte Mađarskoj

Panika u Budimpešti: Ukrajina prekinula protok ruske nafte Mađarskoj

Potvrdio je da je presudu poštom dobio jutros na kućnu adresu.

"Cijeli proces je svakako čudan. Čudno je bilo to što je prvostepena presuda bila objavljena u medijima deset dana prije nego što ćemo je mi dobiti. Čudno je i da su drugostepenu presudu dobili mediji pa onda mi. Sigurno je da će vrijeme pokazati da je ovo proces koji će se izučavati na pravnom fakultetu.

Što se tiče pravne strane dali smo sve od sebe. Nismo se branili preko medija nego u sudnici. Ako bih mogao zbog nečeg da se kajem je što nisam odgovarao na svaku neistinu istinom. Mi smo imali jednu medijsku blokadu. Advokatica mi je rekla da nećemo raditi ništa kroz medije. Kajem se samo zato što je Sud olako dao pet godina meni zatvora za nešto za što nisam bio ni optužen", rekao je Hodžić.

Potvrđena prvostepena presuda: Fadil Novalić, Fikret Hodžić i Fahrudin Solak idu u zatvor

Potvrđena prvostepena presuda: Fadil Novalić, Fikret Hodžić i Fahrudin Solak idu u zatvor

Prema njegovim riječima, po optužnici je optužen za četiri krivična djela: udruživanje, davanje dara i mita, pranje para, uništavanje i falsifikovanje poslovnih knjiga.

"To su četiri djela za koje sam se branio na sudu. Sud kaže da Fikret Hodžić nije kriv za ova djela.

Za sva djela koja su mi stavljena na teret, za njih sam oslobođen. Osuđen sam za zloupotrebu položaja. Ovo što se desilo u presudi je nešto za što nekad neko sigurno mora odgovarati. Koji sam položaj ja mogao zloupotrijebiti u svojoj firmi da bih bio osuđen?", pitao je Hodžić.

"Ja sam dobio pet godina zatvora. Idem u Vojkoviće za 10-15 dana. Meni ovaj intervju ne znači ništa. Kad se odluči nekog riješiti, to se vrlo lako može uraditi", rekao je Hodžić, ali nije htio kazati koga smatra da je montirao ovaj proces.

Pomenuo je "domaće i strane faktore" koji navodno stoje iza odluke Suda.

"Jedni od onih koji su dio te priče su oni koji su pisali ovu presudu jer su sebi dozvolili da urade ovakvu stvar", kazao je a potom odgovorio na pitanje voditelja Senada Hadžifejzovića "Jesu li to Amerikanci".

"Ja sam u svojoj završnoj riječi rekao da mislim da je Amerika najveći prijatelj BiH. Tad sam ih pozvao da razgovaramo o nekim stvarima", naveo je Hodžić podsjećajući da je Ambasada SAD proglasila 'herojima mjeseca' tužitelje koji su bili u ovom procesu.

Podsjetimo, Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom osudio bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i vlasnika firme F.H. Srebrena malina Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa, dok je tadašnja federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (27)

/ Povezano

/ Najnovije