Splićani u šoku: To što preživljavamo je strašno. Morat ćemo se odseliti

0
Radiosarajevo.ba
Splićani u šoku: To što preživljavamo je strašno. Morat ćemo se odseliti
Foto: Dalmacija Danas / Ilustracija

Stanovnici stare splitske jezgre su, blago rečeno, ogorčeni ponašanjem kako domaćih tako i stranih turista koji svojim postupcima skrnave ovo mjesto.

"Nije da smo mi izmislili turizam pa da se nemamo na koga ugledati. To što pijani turisti po staroj gradskoj jezgri u sitne sate viču i uriniraju nije nerješiv problem. Evo, naprimjer u Portugalu ga je Policija još 2007. godine, kada je pred zoru izašao iz diskoteke, pažljivo i u tišini ispratila do taxija, kao i svakog drugog gosta. U nekim su državama, kaže, i famozni pub crawling zabranili, pa i od njih možemo učiti. Treba samo imati volje i pameti. A kod nas je, izgleda, i jedno i drugo u deficitu pa bez kapaciteta da učimo na tuđim greškama srljamo u egzil", priča jedan Splićan koji tu živi.

"Grad čine ljudi. I ja ne kažem da smo mi bolji nego neki drugi, ali osnovne uvijete za život svi jednako zaslužujemo. A mi smo ovdje postali građani drugog reda. To je tolika količina galame, nesnosno kričanje, urlanje, da moja stara majka samo plače. Toliko su nam narušeni odnosi da najradije ne bih ništa govorio, ali nam je kvaliteta života toliko pala da nemam šta izgubiti. Taj klub nam je donio same probleme. Svega se tu izdogađalo, to što mi proživljavamo prestrašno je i za ispričati. Nema nam se više smisla boriti. Jedino što nam preostaje je prodati i preseliti drugdje", govori ovaj stanar, ističući kako je iz istih razloga iz susjedne ulice nedavno odselila porodica.

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

Vlada odlučila: Uriniranje u moru i šetnja u kupaćem u ovoj zemlji skupo se plaća

Vlada odlučila: Uriniranje u moru i šetnja u kupaćem u ovoj zemlji skupo se plaća

Iako su s vlasnikom diskoteke iz koje se čuje glasna muzika, cjelonoćno partijanje na ulici problem je koji niko, očito, ne može riješiti.

"Policija, kada je zovemo radi buke i narušavanja javnog reda i mira, čim čuje ˝Club 305˝ odmah odustaje, više ni ne dolaze. I ne čudi nas toliko što ne reaguju na potrebe nas, stanovnika grada, ali ovdje se naspavati ne mogu ni pusti gosti po apartmanima i hotelima, gdje se puno uložilo u dostizanje nekog standarda. I sada ti gosti odlaze, ostavljaju loše reviewove. Da se razumijemo, poštujemo mi svačije pravo na rad, ali što je s pravom stanara Palače na život", pita se ovaj mještanin.

A da je splitska Palača postala servis za pijančevanje sumirala je Lara Bonačić, vijećnica kotara Grad, ističući kako diskotekama u gradskoj jezgri, nikako nije mjesto, prenosi Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije