Evropski parlament: BiH sve više zaostaje

Radiosarajevo.ba
Evropski parlament: BiH sve više zaostaje

 Evropski parlament sinoć je nešto malo prije pola noći završio raspravu o situaciji u Bosni i Hercegovini. Kako piše Avaz, temelj za diskusiju bio je prijedlog rezolucije o BiH koju je sačinila izvjestiteljica EP o BiH, Doris Pak,(Pack), poslanica Evropske narodne stranke (EPP) iz Njemačke.  

Glasanje o ovom dokumentu, sa skoro stotinu amandmana koji su na njega uložili poslanici, planirano je za danas odmah nakon podne. 

Raspravu je otvorio Evangelos Venizelos, u ime predsjedavajućeg Evropske unije, inače potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Grčke. On je, najprije pozdravio delegaciju studenata iz BiH koje je u EP ugostio hrvatski poslanik Ivo Stier
" Bilo bi mi drago da sam u poziciji da budem pozitivniji, ali imamo i problema u BiH. U zaključcima Evropskog vijeća od decembra iskazali smo zabrinutost zbog činjenice da integracija BiH s EU stoji. Željeli bismo vidjeti stvarnu političku volju od vođa BiH da se to konačno promijeni ", kazao je on. 
Upozorio je i da EU ne bi željela da predstojeći izbori imaju negativan učinak na inicijative koje jačaju evropsku perspektivu BiH.
" Vodstvo BiH se mora složiti u pogledu provedbe "Sejdić-Finci". To je bitno kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) stupio na snagu. Mora se postići i dogovor o mehanizmu koordinacije za pridruživanje BiH EU kako bi ta država govorila jednim glasom. Ako tog mehanizma ne bude, Evropska će komisija morati suspendirati pomoć.

Moramo reći našim prijateljima u BiH da imaju i zadatke jačanja pravne države, borbe protiv korupcije i kriminala, izgradnji bolje javne uprave. U toj se zemlji ne smije prijetiti novinarima, ne smije biti diskriminacije protiv manjina, uključujući i Rome", rekao je Venizelos. On je rekao da je bilo i nekih dobrih stvari u BiH. 
Naveo je da je primijenjeno niz preporuka u strukturalnom dijalogu, obavljen je popis stanovništva. 
Komesar za proširenje EU Stefan Fule, odmah je na početku upozorio na trend da "svake godine rasprava o BiH kao da je repriza". 

" Stalno proživljavamo isto. U BiH je u prošloj godini zabilježen izrazito ograničen napredak. Dijelim vašu bojazan i pridružujem se pozivima da se politički lideri BiH odmaknu od nacionalističke retorike. U nizu sastanaka s njima pokušao sam pomoći političkim vođama da provedu prve korake u dijalogu na visokom nivou  kao i na provedbi 'Sejdić - Finci'.  

Bio sam nedavno u Sarajevu. Neki jazovi su zatvoreni, ali konačnog dogovora nema. Uskoro ponovo idem na razgovore u BiH. Dogovor o otvorenim pitanjima otvara vrata da se aktivira SAA. To je i preduvjet za kredibilni zahtjev za članstvo u EU. Ova je godina bitna za BiH i sve ćemo učiniti da se izbori provedu u skladu s evropskim standardima.
"Ostavit ćemo vrata otvorena BiH, ali samo ljudi iz BiH mogu proći kroz ta vrata", poručio je Fule. 
Doris Pak rekla je na početku rasprave da je jedan politički vođa u BiH iznio stav da je Evropski parlament - iluzionist. 
Ona nije htjela pomenuti ime Milorada Dodika, predsjednika RS-a koji je u izjavama za javnost kritizirao prijedlog rezolucije. 

"O njemu nemam nikakvih iluzija. On sve bojkotira, a mi želimo da građani i građanke BiH žive u uređenoj državi koja ide prema EU. To nije iluzija, već vizija koja se treba pretočiti u stvarnost korak po korak.! 

Taj političar je rekao da je rezolucija EP nepotrebna. Bio je prevelika kukavica da kaže isto i za Izvještaj o napretku BiH ka EU, ali je to sigurno mislio. Treba nam solidan angažman EU u BiH, ali nam se tamo rugaju. Njihovi političari nastoje nas ismijati, ali hoće naš novac", kazala je Pak, između ostalog. 

Ona se obratila i komesaru Fuleu koji je, kako je navela "50 sati čekao s tom gospodom da se dogovore". Žalim Vas od srca zbog toga" - kazala je. 
Upozorila je i da bh. političari nemaju političku volju, da su nesposbni da nađu kompromis u slučaju "Sejdić-Finci". 

Sara Ludford(Sarah) predstavnica Liberala u EP i britanska političarka istakla je i stav da se "BiH jedva pokrenula naprijed u zadnjih pet godina".

" Tamo nema zakona o JMBG, nema dogovora o ličnim kartama, BiH je izgubila milione eura jer nema mehanizma koordinacije, mlijeko i meso iz BiH ne može ići na tržište EU jer nema sistema nadzora i inspekcije. Oni se ne bore protiv kriminala, ne mogu se dogovoriti o zakonu protiv pranja novca…  Nije čudo da nema vanjskih investicija u toj zemlji", rekla je.

Nikola Vuljanić, hrvatski poslanik koji je govorio u ime Ujedinjene evropske ljevice upozorio je da se "stvari najsporije mijenjaju u BiH". 
- Nije na nama da namećemo rješenja, građani BiH ih trebaju naći. Političke elite koje to nisu, uopće nisu pokazale ni volje ni sposobnosti za dogovor i kompromis - rekao je on.
Emine Bozkurt, poslanica iz Holandije, govoreći u ime evropskih socijalista  istakla je da su tuzlanski protesti pokazali da su građani nestpljivi jer nema razvoja i perpektive. 

" BiH tapka u mjestu, dok cijela regija ide naprijed. Građani trpe korupciju, nezaposlenost, ne mogu koristiti svoja građanska prava. Vrata EU su za BiH otvorena i očekujemo da svi nivi vlasti ubrzaju taj process i ujedine se na tom putu. Nećemo moći predstojeće izbore u BiH nazvati poštenima ako svi nemaju ista prava. Pravo da bira i bude biran univerzalno je ljudsko pravo i zbog toga mora biti provedena  presuda "Sejdić-Finci" ", rekla je ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije