Erol Avdović: Bože sačuvaj Bosnu i Hercegovinu od "izliva emocija" s obje strane Drine

19
Radiosarajevo.ba
Erol Avdović: Bože sačuvaj Bosnu i Hercegovinu od "izliva emocija" s obje strane Drine
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović i Aleksandar Vučić

"Bože sačuvaj Bosnu i Hercegovinu od izliva emocija s obje strane Drine kako ih objašnjava srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. A sačuvaj nas i od Zorana Milanovića, nikad goreg hrvatskog predsjednika kad tumači hrvatsku povijest preko leđa Bosne; očito ovaj hrvatski predsjednik nije čitao Miroslava Krležu?!"

Komentirao je ovo danas Erol Avdović, bh. novinar koji izvještava iz New Yorka, koji je stava i kako "Aleksandar Vučić naravno ostaje sijač letalnih poruka, ali sve mi se više čini i 'raw model' - uzor Zoranu Milanoviću".

"Opasna je ta nova šovinistička 'emocionalnost' koja zaudara na staru hegemoniju. Uostalom, zbog tih 'emocija' i produženog srbiziranja Bosanaca preko Drine iz geopolitičkih razloga (što su kao pandan nažalost, kroz kroatiziranje dijelova BiH dijelom prihvatili i u Zagrebu) Vučiću se još ne može vjerovati.

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Eufemizam zvani 'srpski svet' uz torbu punu prljavog alata zvanog 'otvoreni Balkan' - nije ništa drugo nego 'velika Srbija' u novom pakovanju. Zar takvoj Srbiji dati Bayraktare?!", istaknuo je Avdović, dodajući:

Avdović savjetuje američke prijatelje: NATO i EU, a ne zatvoreni Balkan za siromašne

Avdović savjetuje američke prijatelje: NATO i EU, a ne zatvoreni Balkan za siromašne

"Zato Republika Turska ne treba prodati svoje ubitačne bespilotne letjelice Srbiji ni po koju cijenu. Niko u Bosni, Kosovu, Hrvatskoj itd. ne može vjerovati Vučiću da on želi te ubitačne dronove za 'samoodbranu'?! Pa nisu Bosna i Hrvatska napadale Srbiju već obrnuto."

I, da podsjetim, nastavio je on, "Srbija nije Ukrajina - zato Turska, zaustavite prodaju Bayraktara srpskoj vojsci i obuzdajte regionalnu utrku u naoružanju u kojoj prednjači Beograd".

"Zveckajući oružjem, Srbija sigurno želi pregovarati oko eventualne podjele Kosova. I namiriti se možda preko RS-a - dakle pola BiH u čemu Beogradu, čini se sve učestalije i nažalost asistiraju iz Zagreba. Uz Bayraktare Beograd bi bio još veća prijetnja oružjem svima oko sebe.

Znajući sve to, Milanović propušta priliku, da nakon susreta s predsjednikom Erdoganom prioritetno govori s Ankarom o opasnosti prodaje Bayraktara Srbiji. Ali, zato jadnik ide na noge Miloradu Dodiku, glavnom ruskom vazalu u tom dijelu Balkana, koji bi da isporući Vučiću pola Bosne i Hercegovine?! Je li to podrška EU i NATO Hrvatske cjelovitosti BiH za šta se službeni Zagreb deklerativno zalaže?

Republika Turska, kao što sigurno već jeste, zato mora dodatno biti svjesna velikodržavnih apetita prema Bosni i Hercegovini od strane njenih komšija i susjeda. I pored podrške Ankare državnom integritetu Bosne i Hercegovine, konkrena mjera u korist te potpore BiH treba biti odustajanje od prodaje Bayraktara Srbiji. To nije obična trgovina", naglašava Avdović.

Erol Avdović iz New Yorka: Raskrinkan pakleni plan Milorada Dodika

Erol Avdović iz New Yorka: Raskrinkan pakleni plan Milorada Dodika

On poentira kako Milanović već sada troši posljednje kredite iz dobrog govora kojeg je održao u Sisku na otvaranju islamskog centra upravo u prisustvu Erdogana:

"Uostalom, da nije Bosne po kojoj bljuje retoričke nebuloze, šta bi ovih prethodnih dana radio Milanović? Od predsjednika pretvorio se u lošeg portparola vlastitog neznanja. Ko bi uopće primjetio da postoji da ne izljeva mržnju prema Bosni, negira genocid i hvali glavnog rušitelja Bosne i Hercegovine Dodika? Milanović je zapravo obična i prolazna politička metrika."


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije