EK: Nema efikasnih istraga korupcije

Radiosarajevo.ba
EK: Nema efikasnih istraga korupcije

Efikasne istrage, krivična gonjenja i presude za osumnjičene za slučajeve korupcije na visokom nivou u BiH ne postoje, konstatovala je Evropska komisija u godišnjem izvještaju o napretku BiH ka EU.

"Problem i dalje predstavlja slaba koordinacija u borbi protiv korupcije na državnom nivou. Ne postoji sveobuhvatan pregled niti analiza statistike slučajeva borbe protiv korupcije. Posebni načini provođenja istrage koji se primjenjuju kod slučajeva korupcije se ne koriste efikasno, a saradnja između policije i tužilaca mora biti ojačana. Izvršenje sudskih odluka za slučajeve korupcije je sporo. Konstantni nedostatak konačnih presuda je veoma zabrinjavajući", navedeno je u ovom izvještaju.

Mijo Krešić, vršilac dužnosti ministra sigurnosti BiH, ističe da je Vijeće ministara BiH usvojilo strategiju i akcione planove za borbu protiv korupcije.

"Dosad smo imali strategije, ali nismo imali instituciju koja će pratiti njihovu provedbu. U parlamentarnoj proceduri je zakon o agenciji za prevenciju i borbu protiv korupcije. Osnivanje ove institucije značajno će doprinijeti borbi protiv korupcije, jer strategijom smo precizirali šta sve institucije treba da urade, a sad ćemo imati i instituciju koja će sve to pratiti, koordinirati i predlagati poboljšanja", kazao je Krešić.

Korupcija i u privatnom sektoru

Momčilo Novaković, poslanik u parlamentu BiH i član Globalne organizacije parlamentaraca za borbu protiv korupcije (GOPAC), kaže kako je korupcija zahvatila sve segmente bh. društva, ali da efikasna borba protiv nje ne postoji.

"Nemamo institucije i mehanizme kako bismo se borili protiv korupcije. Na to stalno upozoravamo i dajemo sugestije šta bi trebalo napraviti. Postoji problem čak i među nama parlamentarcima, jer jako teško uspijemo osigurati kvorum za zasjedanje naše grupe pri GOPAC-u. To dovoljno govori o svijesti i odnosu prema ovom problemu", ocijenio je Novaković.

Djelatnici Evropske komisije su konstatovali da su nastavljene prijetnje nevladinim organizacijama i medijskim istraživanjima slučajeva korupcije, kao i da nisu usvojene odgovarajuće pravne odredbe za zaštitu državnih službenika koji prijavljuju slučajeve korupcije.

"Korupcija je rasprostranjena u mnogim područjima i predstavlja i dalje ozbiljan problem, posebno unutar vlade i drugih državnih i entitetskih institucija. Ona je povezana i s javnim nabavkama, dobivanjem dozvola za poslovanje u sektorima zdravstva, energije, transportne infrastrukture i obrazovanja. Korupcija je isto tako prisutna i u privatnom sektoru", navedeno je u godišnjem izvještaju Evropske komisije.

Pozitivim se ocjenjuje usvajanje nove strategije borbe protiv korupcije te zakona o agenciji za prevenciju i borbu protiv korupcije.

nezavisne.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije