Duraković: Zastrašivanje povratnika saslušanjima

Radiosarajevo.ba
Duraković: Zastrašivanje povratnika saslušanjima
kružno tužilaštvo u Bijelini je pokrenulo još jednu u nizu istraga koje za cilj imaju zastrašivanje povratnika u regiji Srebrenice i to ovaj put protiv nekoliko općinskih službenika nesrpske nacionalnosti i načelnika Općine Srebrenica Ćamila Durakovića zbog "poništenja ilegalnih upisa u knjige državljana BiH". 
 
Načelnica Odjeljenja za opću upravu Azra Hasić u izjavi za Agenciju Fena rekla je da je dva puta saslušavana te da je oba puta "traženo da da izjavu o poništenju državljanstava iako se ne radi o poništenju državljanstava i ista nisu poništavana jer Opština Srebrenica i nije nadležna za to". 
 
" Komisija u sastavu Mirjana Petković, Azemina Jugović, Sadmir Nukić i Gorica Rankić je postupala u skladu s uputama Ministarstva uprave i lokalne samouprave iz 2010. i 2012. godine a sve u skladu sa Zakonom o matičnim knjigama iz 2000. kojim je jasno propisano da se matične knjige državljana zaključuju sa 31.12.1999. godine i da se nakon toga nikako ne mogu lica u iste upisivati. Upisi koji su predmet poništenja nastali su nakon tog datuma. Dakle, Komisija, a ne pojedinac, izvršila je poništenje upisa u knjige državljana. Rješenje Odjeljenja za opštu upravu čije je donošenje naloženo od  spomenute komisije poništeno je od Ministarstva uprave i lokalne samouprave tako da je sve okončano u upravnom postupku", izjavila je Hasić, dodavši da su predmetne knjige u koje su vršeni ti upisi "oduzete od Opštine Srebrenica još 2008. i nalaze se u Tužilaštvu BiH godine upravo iz razloga što se radi o upisima koji nisu u skladu sa zakonom". 
 
Hasić je naglasila da se "građani svakodnevno od 2008. pa do danas obraćaju matičnom uredu s problemom što zbog tih upisa ne mogu da ostvaruju svoja prava jer im organi širom BiH pa i inostranstva ne priznaju uvjerenja". 
 
" Za mene ovo predstavlja klasičan primjer zastrašivanja, i to sistemskog načina zastrašivanja,te se osjećam izuzetno ugroženo iz razloga što sve radnje koje se provode od  Okružnog tužilaštva u Bijeljini i Policijske stanice Srebrenica za mene predstavlja sprječavanje slobode rada, zloupotrebu prava, miješanje drugih organa u rad uprave, a naročito onemogućavanje normalnog života povratnika i to mladih povratnika koji su sposobni i žele raditi svoj posao časno, zakonito i korektno radi  zaštite prava građana", rekla je ona. 
 
Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je da se radi o skretanju pažnje sa činjenice da su upisi nezakoniti te da se ne vrši istraga radi otkrivanja ko, zašto i zbog čega je radio te nezakonite radnje već da sistem radi na legalizaciji nelegalnih prava. 
 
"Oni nas optužuju za povredu prava građanima a niko se ne pita ko je dao na nezakonit način ta prava ljudima", naglasio je Duraković. 
 
" Ovo je dokaz šta dobiješ ako radiš u skladu sa zakonom, odnosno kako vlasti RS-a vrše pritisak na one koji svoj posao rade u skladu sa zakonom. Poništenje upisa u knjigu državljana je izvršeno u skladu sa Zakonom i uputstvom Ministarstva za lokalnu samoupravu RS-a, a onda je to isto ministarstvo poništilo naše rješenje uz obrazloženje da nije povoljan politički trenutak. Nedvosmisleno, radi se o nastavku zastrašivanja povratnika i onemogućavanju potpune realizacije Aneksa 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Duraković. 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije