Doček Nove godine u Sarajevu: Kapaciteti skoro puni - evo iz kojih zemalja dolazi najviše turista

3
Anadolija
Doček Nove godine u Sarajevu: Kapaciteti skoro puni - evo iz kojih zemalja dolazi najviše turista
Foto: Anadolija / Okićena Baščaršija

Broj turista u Kantonu Sarajevo raste iz godine u godinu, a veliki broj gostiju očekuje se i ove godine tokom božićnih i novogodišnjih praznika.

Glavne sarajevske ulice zasjale su u punom sjaju nakon što su postavljeni različiti ukrasi uoči božićnih i novogodišnjih praznika. Svijetleći ukrasi i jelke postavljeni su na više lokacija, a ukrašena je i stara gradska jezgra na Baščaršiji.

Sarajevo je tradicionalno prepoznato kao regionalni centar najbolje zabave i javnih dočeka Nove godine uz najveće muzičke zvijezde. Na dočeku 2023. godine u Sarajevu nastupit će bend Dubioza kolektiv.

Ovo je najtraženiji kriminalac Europe: ‘Imao je 13 godina, a već su ga svi znali‘

Ovo je najtraženiji kriminalac Europe: ‘Imao je 13 godina, a već su ga svi znali‘

31.12. Gradski doček Nove godine, SARAJEVO #dubiozakolektiv #novagodina

Posted by Dubioza Kolektiv on Tuesday, December 13, 2022

Najveći broj turista koji za doček Nove godine i uživanje u zimskim praznicima tradicionalno biraju Sarajevo dolazi iz susjednih zemalja i zemalja regije: Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Slovenija i Sjeverna Makedonija, gdje grupa Dubioza kolektiv uživa veliku popularnost i sigurno je najbolji izbor koji će privući regionalne turiste.

"Na naše veliko zadovoljstvo i radost, kontaktirajući naše hotelijere, imamo informaciju da su smještajni kapaciteti popunjeni između 95 i 100 posto. I oni hoteli koji nisu u potpunosti popunjeni, hotelijeri imaju očekivanja da će biti popunjeni do kraja mjeseca. Turisti su u posljednje vrijeme razvili neke nove navike, da neke rezervacije rade u posljednjem trenutku. Očekujemo da će ove godine hotelski kapaciteti biti popunjeni 100 posto, što u suštini i čini naš najveći kapacitet kada je u pitanju smještaj", istakla je Adisa Kušundžija, glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo (TZ KS).

U Kantonu Sarajevo ima više od 100 hotela i oni čine najveći kapacitet kada je u pitanju smještaj.

Neka darivanje krvi bude vaša novogodišnja odluka: Humano je, ne boli, a dobiješ i sokić

Neka darivanje krvi bude vaša novogodišnja odluka: Humano je, ne boli, a dobiješ i sokić

"Na njih otpada oko 10.700 soba. Na ukupne smještajne kapacitete, koji uključuju i motele, hostele otpada više od 16.500 kreveta. Očekujemo da će svi biti popunjeni s obzirom na to da imamo dobre najave. Prema dosadašnjim rezervacijama, radi se uglavnom o gostima iz regije, prvenstveno Hrvatska, Crna Gora, Srbija; tu su i gosti iz Slovenije, Njemačke, Austrije, Švedske, ali i iz Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenih Arapskih Emirata", kazala je Kušundžija.

Gosti uglavnom, prema dosadašnjim rezervacijama, ostaju do tri dana.

"Tu je i dijaspora koja dolazi u vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika", pojasnila je Kušundžija navodeći da se očekuju desetine hiljada gostiju.

Dotakla se i prošle godine kada su na snazi još uvijek bile neke mjere uvedene zbog koronavirusa.

"Prošle godine smo imali poprilično veliku posjećenost, oko 8.000 u Kantonu Sarajevu, a nismo imali javni doček zbog pandemije. Ove godine imamo veća očekivanja s obzirom da će Dubioza kolektiv biti zadužena za najbolji novogodišnji doček u regiji. Vjerujemo da ćemo ove godine opravdati onaj naš epitet najboljeg regionalnog centra kada je u pitanju novogodišnji doček", izjavila je Kušundžija.

Sumirajući godinu na izmaku, kazala je da mogu biti zadovoljni brojem turista i gostiju koji su posjetili Kanton Sarajevo 2022. godine.

Novogodišnji aranžmani i do 2.000 maraka: Svi se žale na cijene, nemoguće naći smještaj

Novogodišnji aranžmani i do 2.000 maraka: Svi se žale na cijene, nemoguće naći smještaj

"Možemo biti zadovoljni s obzirom na to da se Bosna i Hercegovina, kada je riječ o turističkom rastu i razvoju, kreće boljom putanjom od one koja je bila predviđena 2020. kada smo se suočili sa pandemijom koronavirusa. Prošle godine smo imali vrlo dobru i sadržajnu zimsku sezonu. Nešto slično radimo i ove godine", pojasnila je Kušundžija.

Kako je kazala, i ove godine će biti sličnih dešavanja, a koja će najaviti u narednom periodu.

"Imamo oko 30 podržanih projekata na osnovu kojih će se sigurno desiti oko 100 različitih događaja kako u gradu tako i na olimpijskim planinama, kojima dajemo posebnu prednost kada je riječ o zimskoj turističkoj sezoni. Ovom godinom u globalu možemo biti zadovoljni", istakla je Kušundžija.

Najavila je mnogo sportskih događaja na olimpijskim planinama u narednom zimskom periodu o kojima će detaljnije informisati u narednom periodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije