Detalji optužnice protiv policajaca koji su pretukli dječaka Ajdina: Udarali ga, prijetili oružjem

5
BIRN - Detektor.ba
Detalji optužnice protiv policajaca koji su pretukli dječaka Ajdina: Udarali ga, prijetili oružjem
Foto: BIRN BiH / Ajdin Jusić

U Osnovnom sudu u Zvorniku za 8. april je zakazano ročište na kojem će se o krivnji izjasniti četvorica policajaca iz Osmaka koji su optuženi da su u ovom mjestu maltretirali i pretukli maloljetnika u augustu prošle godine.

Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini optužilo je komandira Policijske stanice u Osmacima Dejana Markovića zvanog Deša, krim inspektora Novicu Popovića te policajce Rajka Đurića i Dragana Milutinovića da su kao službena lica učestvovali u grubom zlostavljanju i tjelesnom povređivanju maloljetnika i počinili krivično djelo "povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja", piše Detektor.

U optužnici je navedeno da su njih četvorica učestvovali u "neopravdanoj i prekomjernoj upotrebi fizičke sile".

Mogu li potrošači u BiH izbjeći poskupljenje struje?

Mogu li potrošači u BiH izbjeći poskupljenje struje?

Pojašnjeno je u optužnici kako su maloljetnog A.J. u Osmacima policijski službenici ispitivali bez prisustva zakonom određenih osoba, te ga je Marković udario otvorenom pesnicom u lice, a zatim ga zastrašivao oružjem, te udarao po vratu i ramenima.

Za Popovića, Đurića i Milutinovića je navedeno da nisu preduzeli nikakvu radnju kako bi spriječili da Marković tuče maloljetnika. Đurić je maloljetniku, navodi se, tokom ispitivanja počeo lomiti prste na ruci "povlačeći mu jedan po jedan prst", dok su ga Popović i Milutinović vozili u policijskom vozilu, a Milutinović ga je tom prilikom udarao u ruku i nogu.

Detektor je pisao kako je krajem augusta prošle godine u Osmacima, nedaleko od Zvornika, pretučen četrnaestogodišnji Ajdin Jusić. Njega su u lokalnoj policijskoj stanici, bez prisustva oca ili advokata, saslušali policajci, koji su ga potom istukli.

On je novinarima Detektora ispričao da su mu policajci uvrtali prste i vezali ga lisicama, te tražili da im kaže ko je pljačkao kuće u selu.

Ajdina su policajci dovezli ispred kuće i tamo ga ostavili onesviještenog, ispričao je ranije njegov otac Juso, koji je policajce prijavio unutrašnjoj kontroli, a dan kasnije i Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije