Davutoglu pozvao vrh SNSD-a da posjeti Tursku

Radiosarajevo.ba
Davutoglu pozvao vrh SNSD-a da posjeti Tursku

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović sastao se danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova Republike Turske Ahmetom Davutogluom, u odvojenom susretu na ministrov zahtjev.

Na početku razgovora, ministar Davutoglu je uputio zvanični poziv Radmanoviću da posjeti Tursku te prenio raniji poziv predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku da posjeti Istanbul i da razgovaraju o svim pitanjima u vezi s odnosima između BiH i Turske. 

Turska nema skrivenu agendu kada su u pitanju Balkan i BiH. Nema tajni između BiH i Turske. Naša eventualna neslaganja ili razmimoilaženja stvar su nedostatka međusobne komunikacije i informiranja“, rekao je Davutoglu, prenijela je Fena.

Insistiranje Davotugla na odvojenom sastanku sa Radmanovićem, te poziv vrhušci SNSD-a, može se dovesti u vezu sa sve češćim političkim kritikama koje dolaze iz ovog bh. entiteta kada je riječ o politici Turske spram BiH.

NATO nije na dnevnom redu BiH

Jedna od tema razgovora dvojice državnika bila je i odnos BiH prema NATO-u. Radmanović je ponovio da u dva entiteta u BiH postoje različita gledanja na eventualno članstvo BiH; podsjetio je da ne treba javnost opterećivati članstvom u NATO-u, koje nije na dnevnom redu u ovom trenutku

„Nakon dogovora o vojnoj imovini, BiH je stekla uslove za aktiviranje Akcionog plana za članstvo, nakon čega predstoji dugo vrijeme da stanovnici BiH razložno razmotre i donesu najbolju odluku o eventualnom stupanju u članstvo NATO-a“, istakao je Radmanović.

A istovremeno je predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić izjavio kako je lobiranje Turske za brži ulazak BiH u NATO - kontraproduktivno. On podsjeća da je Turska pokušala lobirati za BiH i na prošlom samitu i nije uspjela ostvariti tu nakanu: 

„Čak je kod nekih članica NATO-a, po mojim saznanjima, izazivala kontraefekt, jer stajući na jednu stranu u BiH, s ovakvom politikom, jedan dio drugih zemalja, koje su ozbiljne i bave se BiH, sa skepsom i podozrenjem gleda na takve politike.“

Radojičić i formalnosti

On navodi i da većina zemlja ili bar one koje su "ključni igrači" u NATO-u "jednostavno čeka" da BiH ispuni uslov za prijem, a on se odnosi na rješavanje pitanja vojne imovine. Ono je, kaže, načelno riješeno kroz sporazum političkih lidera, međutim, formalno nije to tema sporazuma o vojnoj perspektivnoj i neperspektivnoj imovini, o čemu dogovor treba da potpišu tri vlade u BiH, jer tako propisuje Zakon o odbrani. 

„Dok se to pitanje ne riješi i formalno, BiH nije ispunila uslov i ne može da startuje s programom koji je sljedeća stepenica nakon Partnerstva za mir“, rekao je Radojičić u izjavi novinarima u Banjoj Luci. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije