Davor Selak za Radiosarajevo: Položaj Hrvata u BiH nije lošiji od položaja ostalih

Erdin Halimić
Davor Selak za Radiosarajevo: Položaj Hrvata u BiH nije lošiji od položaja ostalih
Foto: Privatni album / Davor Selak

Davor Selak, nekadašnji predsjednik Kantonalnog odbora HDZ 1990 i član predsjedništva ove stranke, prešao je početkom godine u Stranku demokratske akcije (SDA), a u razgovoru za Radiosarajevo govori o formiranju vlasti, izbornim rezultatima, Draganu Čoviću i Boži Ljubiću...

„Svjedoci smo da se, nažalost, formiranjem vlasti na razini županija politička pozicija Hrvata mijenja, kažem nažalost, a najnoviji primjer je u Sarajevskoj županiji“, kazao je ovaj rođeni Sarajlija.

Na početku našeg razgovora Selak pojašnjava da je u Kantonu Sarajevo pod krinkom građanske opcije formirana Vlada u kojoj nema niti jednog ministra iz Hrvatskog naroda.

„Da se to desilo recimo u Bosansko-podrinjskoj županiji, to bi možda bilo i razumljivo u onom smisli da možda nema Hrvata ili u Zapadno-hercegovačkoj županiji da nema Bošnjaka. Ali Sarajevo kao ekonomski, politički i kulturni centar BIH, koji je za svaki mandat nacionalnih stranaka, kako ih zovu ovi građani, imao barem po jednog Hrvata ili Srbina, mislim da je prevarilo sve Bosance i Hercegovce. Izgleda da su jedino mjestom rođenja građani. Ako i tako“, smatra Selak.

Dodao je da što se tiče položaja Hrvatskog naroda na nivou BiH, mislim da nije nimalo ni bolji ni lošiji od položaja ostalih naroda koji ovdje žive.

Naravno teška ekonomska situacija, nezaposlenost, nedostatak onih prozorčića nade za omladinu utiče na loše raspoloženje građana, na nedostatak nade u bolje sutra. Samim tim se rađaju i polemika da je svakom narodu onaj drugi krivac i to ne vodi boljem sutra“, istakao je Selak.

Na pitanje u vezi s političkom pozicijom predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, Selak odgovara da niko nema pravo da koči formiranje vlasti i primjenu rezultata održanih izbora.

Dragan Čović - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Dragan Čović

Prvo što je to bitno za funkcioniranje države i normalan život njenih građana, a drugo što to u političkom okruženju ne daje nikakvu dobru sliku o BiH kao državi. Mislim da je gospodin Čović trebao u tome nastojanju prvo potražiti pomoć stranaka iz reda Hrvatskog naroda. Prvenstveno tu mislim na pomoć HDZ 1990 koja je po broju glasova druga. On se ipak odlučio da u rješenju tog pitanja učestvuje sa ljudima koji su osvojili 600 glasova i kojima je takav status u tom trenutku odgovarao“, pojasnio je Selak.

Dodao je da su takvi ljudi nanijeli ogromnu štetu kako Hrvatskom narodu tako i HDZ-u.

„Izborni zakon se nemože mijenjati ni u Hrvatskoj ni u Srbiji, nego jedino u institucijama BiH. Mislim da odugovlačenje formiranja vlasti će opet nanijeti najveću štetu Hrvatskom narodu. Evo imate primjer gospodina Izetbegovića koji ima uvjete za vlast i na državnom, vjerovatno i federalnom nivou, ali on traži partnere za jednu široku koaliciju i stabilnu vlast. Gospodin Čović se nije trudio u prošlom mandatu da uvede i HDZ 1990.“, kazao je Selak.

Komentarišući politiku i izjave gospodina Bože Ljubića, posebno u kontekstu usvajanja u hrvatskom Saboru Deklaracije o položaju Hrvata u BiH, Selak smatra da takve izjave nešto znače jedino gospodinu Ljubiću i nikome više.

Božo Ljubić - undefined

Arhiv: Božo Ljubić

„Kad je riječ o Deklaraciji o polođaju Hrvata u BiH vidjeli ste koliko je Hrvatska to ozbiljno shvatila koliko je uopće zastupnika i glasalo, a i koliko je glasalo za usvajanje. Da je imala jedan ozbiljniji pristup zainteresirala bi mnogo veći broj zastupnika i puno kvalitetniju raspravu. A ona nema nikakvu težinu jer se radi o drugoj, samostalnoj i suverenoj državi“, kategoričan je Selak, te dodaje da ga više brine što sada otvaramo pitanje iskrenosti ideje o multietičnom Sarajevu i recimo glavnom gradu BiH.

„Da se razumijemo, ne bavim se politikom na način radnog mjesta, članstvom u nekim upravnim i nadzornim odborima tako da to ne govorim sa tog aspekta. A što se tiče Evropskog parlamenta siguran sam da to što je Hrvatska poslala nije baš zaintrigirala europarlmentarce. Pa oni se svim silama trude da natjeraju države da svoje unutarnje stvari rješavaju u svojoj kući, a samo prosperitetne i prvenstveno ekonomski zdrave prijedloge usvajaju u EU parlamentu. I na kraju mislim da veleposlanička mjesta nemožemo davati ljudima koji će raditi protiv države u kojoj su primali plaću u nekim od prethodnih mandata. Prvenstveno tu mislim na Željanu Zovko“, zaključio je Selak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije