Danas sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH: Evo šta je na dnevnom redu

1
FENA
Danas sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH: Evo šta je na dnevnom redu
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Parlament FBiH

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH u srijedu, 24. jula, trebao bi biti razmatran Prijedlog zakona o jedinstvenim načelima i okvirima materijalne podrške osobama sa invaliditetom, kao i strategija razvoja socijalne i dječije zaštite u Federaciji.

Očekuje se da će Prijedlog zakona o jedinstvenim načelima i okvirima materijalne podrške osobama sa invaliditetom, koji je izrađen u saradnji sa udruženjima koja predstavljaju osobe sa invaliditetom, dobiti podršku zastupnika, te biti upućen na Dom naroda radi konačnog usvajanja.

Tim zakonom uređuju se osnovni principi zaštite osoba sa invaliditetom, te definicije osobe sa invaliditetom, kao i jedinstvena načela i institucionalni model za ocjenu stepena invaliditeta.

Pogledajte kako je sinoć bilo u Mostaru na obilježavanju 20. godišnjice obnove Starog mosta

Pogledajte kako je sinoć bilo u Mostaru na obilježavanju 20. godišnjice obnove Starog mosta

Zakonom se uređuje i materijalna podrška osoba sa invaliditetom - osnovna prava, obim i uslovi pod kojima se ostvaruju, osnovica za ta prava, te finansiranje i svrha isplate novčanih naknada za priznata prava, kao i postupak za ostvarivanje osnovnih prava. Također, uređuje se verifikacija zakonitosti korištenja ostvarenih prava, nadzor nad primjenom zakona i druga pitanja od značaja za ostvarivanje osnovnih prava osoba sa invaliditetom na području Federacije BiH.

Strategija razvoja socijalne i dječije zaštite u Federaciji Bosne i Hercegovine, koja se usvaja po prvi put, ima za osnovni cilj borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti djece i porodica s djecom.

Ključni elementi strategije uključuju deinstitucionalizaciju zbrinjavanja djece i osoba u stanju socijalne potrebe, te jačanje mehanizama za smanjenje siromaštva i rizika od siromaštva u društvu, najavljeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije