Da li je pravda da ako vam neko uništi život dobije 20 godina zatvora?

Radiosarajevo.ba
Da li je pravda da ako vam neko uništi život dobije 20 godina zatvora?

Na današnjoj redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi "Pravda za žrtve ratnih zločina u BiH" zaključeno je kako se cjelokupno društvo i javnost trebaju zapitati zašto pravda nije zadovoljena te da fokus sa zločinca treba biti prebačen na žrtvu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Današnja tema sesije je, prema riječima predsjednika "Kruga 99" Adila Kulenovića, na direktan način u žiži interesovanja javnosti i pitanja pravde za žrtve ratnih zločina u BiH koja je još uvijek upitna. 

Kulenović je upozorio kako je proces izjednačavanja žrtve i zločinca i 20 godina nakon ratnih dejstava u BiH česta pojava.

"Žrtva ne samo što se izjednačava za zločincem već se postavlja u poziciju da se povlači stoga pravda izgleda nedostižna. Pravda je dostižna, ali nije za one koje nestaju, umiru i ne dočekaju pravdu", kazao je Kulenović  te dodao kako su procesi za ratne zločine koji se odvijaju pred Međunarodnoim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) dugotrajni te se zato čini  kako pravda neće biti zadovoljena te da će zločinci biti "nagrađeni" za ono što su počinili.

Aludirajući na najnovija dešavanja u vezi sa puštanjem na privremenu slobodu optuženika za ratne zločine na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Vojvodine Vojislava Šešelja, Kulenović je kazao kako slične situacije postaju instrument za "reafirmaciju zločinačkih ideja".

Doktor pravnih nauka i stručnjak u oblasti krivičnog prava i tranzicijske pravde doc. dr. Goran Šimić, govoreći kao uvodničar na današnjoj sesiji kazao je kako je tema "Pravda za žrtve ratnih zločina u BiH" itekako važna i pored najnovijih dešavanja u vezi sa Šešeljom.

"Sasvim je ispravno reći da  pravda nije zadovoljena ni nakon 20 godina. Pravda se može postići, ali ne na ovaj način. Stvari kao što su utvrđivanje istine, podizanje spomenika, davanje reparacija žrtvama ne mogu biti ostvarene preko sudova. Mi kao društvo trebamo promisliti gdje smo i zašto nema pravde", kazao je Šimić te istakao kako javnost mora promatrati žrtvu kao ljudsko biće koje je u jednom trenutku svog bivstvovanja stradalo i patilo.

Prema njegovim riječima, potrebno je fokus sa zločinca staviti na žrtvu.

"Da li je pravda da vam neko uništi život, ubije 50 članova porodice i ta osoba završi 20 godina u zatvoru. Jasno je da to ne možete doživjeti kao pravdu. Zanemarujemo da su žrtve ljudska bića koja imaju svoje potrebe, imaju svoju djecu. Kako može jedna djevojčica koja je silovana u ratu u Višegradu, a sada ima 30 godina, izaći iz začaranog kruga bez pomoći društva", kazao je Šimić.

Kada je riječ o podizanju prava optuženima za ratne zločine pred sudom, Šimić dodaje kako to nije sporno te da svakom čovjeku moraju biti zagarantovana ljudska prava.

"Ja sam za to da Vojislav Šešelj apsolutno ima sva prava  koja mu civilizacijski i pripadaju. Ali je li se neko pitao šta je sa ljudima koji su završili u stotinama masovnih grobnica, šta je sa djecom koju su Beli Orlovi poklali širom Jugoslavije i svima onima koji su stradali od njegove kame. To je problem cijele priče".

Govoreći o suđenjima za ratne zločine, Šimić dodaje kako je neopravdano da krivični postupci pred Haškim tribunalom traju tako dugo a da optuženi za to vrijeme nisu osuđeni niti oslobođeni.

"Šešelj je samo jedna osoba koja u konačnici možda nama nije ni bitna, ali ono što on predstavlja i njegova uloga u događanjima u bivšoj Jugoslaviji ukoliko ne bude materijalizovana u njegovoj presudi, bojim se da ni BiH i Srbija nikada društveno nećemo biti dovoljno snažni da te činjenice iznesemo pred sebe i da na toj istini gradimo", zaključio je Šimić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije