Cvijanović se obraća u UN, optužila Schmidta da je "kolonijalni guverner": Govorila i o rezoluciji

10
L. M.
Cvijanović se obraća u UN, optužila Schmidta da je "kolonijalni guverner": Govorila i o rezoluciji
Foto: Printscreen / Željka Cvijanović

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine obratila se na vanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o Bosni i Hercegovini. Cvijanović se obratila na engleskom jeziku, a rekla je da je izabrana u ime entiteta RS.

"BiH ne predstavlja jednu izbornu jedinicu kada se radi o izboru člana Predsjedništva BiH", rekla je Cvijanović.

Naglasila je neke od pitanja koje opterećuju BiH.

Nenad oteo Halida, pa uhapšen: U poznatoj TV emisiji se pokazivao novac i sat od 80.000 eura

Nenad oteo Halida, pa uhapšen: U poznatoj TV emisiji se pokazivao novac i sat od 80.000 eura

"Prvo da kažem nekoliko riječi o RS i položaju institucija. RS ne krši Daytonski sporazum, zagovara poštivanje Ustava BiH. Poštovanje za međunarodno pravo znači da visoki predstavnici moraju biti imenovani u skladu s Aneksom X Daytonskog sporazuma", rekla je Cvijanović.

Osvrnula se i na rezoluciju o genocidu u Srebrenici te rekla da će se usvojiti bez stava nekih institucija BiH.

"RS je posvećena miru i stabilnosti i želi da vidi BiH kao suverenu demokratsku državu. Nažalost, izazovi s kojima se suočavamo potkopavaju Ustav i prijete stabilnosti državi. Oni koji drže BiH u protektoratu, time se sprječava pomirenje među našim narodima", kazala je.

Navela je da je trenutno nekoliko izazova pred BiH, a za njih je optužila međunarodne predstavnike.

"Ometaju unutrašnju politiku, upotreba prijetnji i nasilja, ometanje u izbore, kršenje međunarodnog prava. U centru svakog spora u BiH je pitanje zajedničke države. Dok Srbi i Hrvati traže poštivanje Daytona, Bošnjaci se zalažu za centraliziranu državu. Centralizacija dobija podršku međunarodnih aktera u BiH. Visoki predstavnici su se umetali u demokratske izborne procedure", navela je Cvijanović u svom obraćanju.

Navodi da svaka suverena država je zaštićena i štiti ju međunarodno pravo.

Viskog predstavnika Christiana Schmidta nazvala je "kolonijalnim guvernerom".

"Sve više se upliće u unutrašnja pitanja BiH. Drugi strani faktori kao što je PIC, koji nije dio međunarodnog prava, na sličan način se upliću u unutrašnje poslove i insistiraju na nezakonito djelovanje OHR-a. Predložena rezolucija je očit prikaz kako se krši Ustav i ugrožava mir i stabilnost. Ambasador Zlatko Lagumdžija je pokazao kako krši Ustav BiH. Predsjedništvo BiH je jedino koje vodi vanjsku politiku BiH. Neki članovi UN vjeruju da je rezolucija benigna i da je to samo samilost, ali jasno je da je namjera iza rezoluciji sve osim benignog", rekla je Cvijanović o rezoluciji.

Osvrnula se na izjavu Francisa Boylea te kazala da se želi ukinuti entitet RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije