Članovi Predsjedništva BiH i Viktor Orban održali sastanak: 'Nema otvorenih pitanja'

3
Radiosarajevo.ba
Članovi Predsjedništva BiH i Viktor Orban održali sastanak: 'Nema otvorenih pitanja'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Viktor Orban na sastanku u Predsjedništvu BiH

Članovi Predsjedništva BiH su, uz izraze dobrodošlice, konstatirali da su ukupni odnosi dvije zemlje bez otvorenih pitanja i prijateljski, s tendencijom rasta.

Sagovornici su pozdravili intenzivnu bilateralnu saradnju iz oblasti obrazovne i kulturne saradnje, poljoprivrede, energetike, telekomunikacija i mnogih drugih oblasti. Iskazano je zadovoljstvo rastom vanjskotrgovinskog bilansa, te namjera za nastavak dobrih odnosa i saradnje na svim poljima od zajedničkog interesa.

Članovi Predsjedništva BiH su istaknuli potpunu i neupitnu opredijeljenost Bosne i Hercegovine za postizanje punopravnog članstva u EU, koji ima obostranu važnost za BiH i Evropsku uniju. Odluka o otvaranju pristupnih pregovora je snažan podsticaj i ohrabrenje za Bosnu i Hercegovinu za nastavak reformskog procesa, a također i rezultat određenog napretka u ispunjenju obaveza.

Krvavi sukobi, stotine mrtvih, ukinut je i internet: Sve zbog izjave najmoćnije žene Azije

Krvavi sukobi, stotine mrtvih, ukinut je i internet: Sve zbog izjave najmoćnije žene Azije

U tom kontekstu, izrazili su zahvalnost Mađarskoj na podršci evropskom putu zemlje. 

Izražena su očekivanja da će doći do napretka u procesu integracija Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju tokom mađarskog predsjedavanja Unijom, u drugoj polovini 2024. godine, i što skorijeg održavanja prve međuvladine konferencije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije