Čamber: Na svakom koraku prisutna je diskriminacija

Radiosarajevo.ba
Čamber: Na svakom koraku prisutna je diskriminacija

Predstavnici organizacija osoba s invaliditetom, USAID-a, federalnog i kantonalnih ministarstava za rad i socijalnu politiku održali su danas u Sarajevu okrugli sto o temi "Moderni pristup u pružanju usluga u oblasti socijalne zaštite za osobe s invaliditetom u BiH".

"Osobe s invaliditetom u FBiH su pod okriljem Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, a pod tim se podrazumijevaju novčana davanja, tuđa njega i pomoć i invalidnina. Ali, bez obzira na dosta dobar izgrađeni sistem koji ima dugu tradiciju, ipak je na svakom koraku prisutna diskriminacija", kazao je ministar rada i socijalne politike FBiH Vjekoslav Čamber.

Podsjetio je da se u proteklih godinu dana putem nevladinog sektora na prostoru čitave FBiH radilo na implementaciji akcionih planova koji su podrazumijevali implementaciju Strategije za izjednačavanje prava osoba s invaliditetom. Dodao je da se  analizom trenutne situacije došlo do zaključka da više od 90 posto javnih ustanova, bolnica i ostalih zgrada imaju arhitektonske barijere za ove osobe.

"Osim toga, kada govorimo o pravima djece na obrazovanje, većinom su djeca odvojena u posebne odjele za djecu s posebnim potrebama. Kod nas je diskriminacija jako prisutna i ovaj projekt je jedan u nizu  kojim pokušavamo doprijeti do svijesti građana da se pristup osobama s invaliditetom treba promijeniti", zaključio je Čamber.

Direktor Saveza Sumero Haris Haverić kazao je da je projekt nastao iz potrebe da se humanizuje i modernizuje sistem pružanja usluga socijalne zaštite za osobe s invaliditetom u lokalnoj zajednici, a stoji i obaveza države BiH kao potpisnice UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

"Cilj ovog projekta je poboljšanje usluga socijalne zaštite za osobe s invaliditetom u BiH kroz uspostavu centara za osnaživanje i rehabilitaciju širom BiH. Projekt će se, osim Sarajeva, implementirati s partnerskim organizacijama i u drugim područjima u BiH, i to u Prozoru, Bugojnu i Odžaku", objasnio je Haverić.

Dodao je da je dugoročni cilj da svako mjesto u BiH ima svoje centre za osnaživanje i rehabilitaciju koji će pružati usluge svojim korisnicima u području samostalnog življenja, samoodređenja, samozastupanja, osnaživanja njihovih kapaciteta, planiranja usmjerenog na osobu, realizacije prava, rehabilitacije, edukacije i brojnim drugim oblastima.

Predsjednica Saveza Sumero Fata Ibralić naglasila je da BiH kao potpisnica Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom mora učiniti konkretne korake za unapređenje sistema socijalne zaštite osoba s invaliditetom. Dodala je da je potrebno unaprijediti kvalitetu života osoba s invaliditetom uspostavljanjem modernih servisa podrške.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije