Bivši pripadnici VRS osumnjičeni za ubistvo 800 Bošnjaka u genocidu predati Tužilaštvu BiH

2
L. M.
Bivši pripadnici VRS osumnjičeni za ubistvo 800 Bošnjaka u genocidu predati Tužilaštvu BiH
Foto: MKSJ / Škola u Orahovcu 'Grbavci'

Sedam bivših pripadnika Zvorničke brigade VRS koji su u petak uhapšeni u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a koji su osumnjičeni za genocid na području Orahovca, predati su u nadležnost Tužilaštva BiH, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Sreten Milošević, Stanoje Cane Birčaković, Dragoje Kićo Ivanović, Lazar Ristić uhapšeni supod sumnjom da su učestvovali u genocidu 1995. godine. Za šest uhapšenih osoba na Sudu BiH danas bi trebalo biti održano ročište. Miloševiću je sinoć održano ročište jer se postupak protiv njega vodi odvojeno u odnosu na ostale s obzirom da je i državljanin Srbije.

Uhapšeni su sa još tri bivša pripadnika VRS u akciji SIPA-e koji su osumnjičeni da su počinili krivično djelo genocid, u vezi sa strijeljanjem i ubistvima na lokalitetu Orahovac.

Ovo je objekat u BiH u kojem je nastradao mladić: ’Bio mu je prvi radni dan’

Ovo je objekat u BiH u kojem je nastradao mladić: ’Bio mu je prvi radni dan’

Milošević je u ljeto 1995. godine bio pomoćnik komandanta Zvorničke brigade VRS za logistiku.

Bio je svjedok odbrane Dragi Nikoliću, bivšem načelniku sigurnosti Zvorničke brigade VRS na suđenju u Haagu takozvanoj 'Srebreničkoj sedmorki'.

Među uhapšenim je i bivši predsjednik Boračke organizacije Zvornik Lazar Ristić.

Poznata imena četvero uhapšenih koji su osumnjičeni za genocid i ubistvo 800 Bošnjaka

Poznata imena četvero uhapšenih koji su osumnjičeni za genocid i ubistvo 800 Bošnjaka

Iz Boračke organizacije Zvornik oglasili su se ranije danas te traže hitnu reakciju vlasti i očekuju da ih zaštite jer su "oni nemoćni".  

Ove osobe su uhapšene zbog sumnje da su počinile krivična djela po individualnoj i komandnoj odgovornosti, kao i da su pomagali u genocidu.

Dovode u vezu sa strijeljanjem i ubistvom oko 800 žrtava bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Orahovac, a nakon pada Zaštićene zone Srebrenica.

Uz presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu kojom je 2007. potvrđeno da se u Srebrenici dogodio genocid, Haški tribunal osudio je za zločine u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija 16 osoba, od kojih sedam za zločin genocida.

Za genocid i zločine u Srebrenici do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora.

Radovan Karadžić, prvi predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS, osuđen je u Haagu pravomoćno na kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici, kao i zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u drugim dijelovima BiH.

Na doživotnu je kaznu na istom sudu za genocid osuđen i glavni komandant VRS-a, Ratko Mladić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije