Banja Luka 5. januara bila jedan od najtoplijih gradova u Europi

Radiosarajevo.ba
Banja Luka 5. januara bila jedan od najtoplijih gradova u Europi

U Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske potvrđeno je da je decembar 2013. godine bio najsušniji decembar u većem dijelu RS od kad se vrše mjerenja, dok je srednja temperatura u ovom periodu bila je oko 6 do 8 stepeni viša od prosjeka

Naime, u posljednjem mjesecu prošle godine bilo je vrlo malo padavina, osim na jugu Hercegovine, javlja Fena.

Podaci Hidrometeorološkog zavoda RS-a pokazuju da je Gradiška bila bez padavina, a veoma malo ih je bilo i u Banjoj Luci i Doboju, te Mrkonjić Gradu.

Najviše padavina zabilježeno je u Nevesinju, Gacku i na Čemernu te Trebinju i Bileći, dok je u svim drugim krajevima bilo znatno sušnije.

Temperature iznad prosjeka obilježile su i početak januara 2014. godine.

Najtopliji dan je bio peti januar kada je maksimalna temperatura iznosila čak 19°C i tada je Banja Luka bila jedan od najtoplijih gradova u Europi.

Dok je u sjevernoj Americi jedna od najhladnijih zima uz ekstremno niske temperature i velike sniježne padavine, u Europi, a i našem regionu je pravo proljetno vrijeme.

Zapad Europe je bio zahvaćen nekoliko puta jakim olujama s Atlantika koje su donijele obilne kiše i jake vetrove. U ostalim predjelima Europe vrijeme je bilo uglavnom stabilno. 

Kontinent je veći dio decembra i početkom januara bio pod uticajem jakog anticiklona (polja visokog pritiska) koji je održavao stabilno vrijeme i pravio tzv. bloking situaciju. 

Ujedno se održavao i stalni transport toplog vazduha s jugozapada. Jak anticiklon je blokirao prodor hladnog vazduha sa sjevera, a zato je u većem dijelu Europe znatno toplije od prosjeka. 

Ujedno, bloking se odrazio i na prodor vlažnih vazdušnih masa sa Atlantika koje su dolazile samo do Britanije i zapada Europe, ali ne i u unutrašnjost kontinenta.

Ovakvi vremenski uslovi donijeli su nam prave proljetne temperature na kraju prošle i početkom ove godine. 

Stabilna zimska situacija pogoduje formiranju česte magle, pogotovo u ravničarkim predelima oko rijeka i po kotlinama. 

Tako je sredinom decembra bilo dosta magle i ujedno hladnijeg vremena.

Od 20. decembra 2013. jačalo je južno strujanje (jak jugo) u našem regionu, kada se nakratko anticiklon narušio i došlo je do formiranja ciklona u zapadnom Sredozemlju. 

To nam je donijelo neobično toplo vrijeme koje se održava skoro 20 dana.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije