Ban Ki-moon razgovarao sa liderima 'sedmorke'

Radiosarajevo.ba
Ban Ki-moon razgovarao sa liderima 'sedmorke'

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon, koji boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti BiH, razgovarao je danas u Sarajevu s liderima sedam političkih stranaka SDPBiH, SDA, SDS, SNSD, SBB, HDZBiH i HDZ 1990.

Nakon razgovora s generalnim sekretarom UN-a predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić rekao je novinarima da je tokom susreta ponovio opredjeljenost ove stranke izgradnji multietničkog društva u BiH gdje bi kulturološke i vjerske razlike trebale biti prednosti i bogatstvo, a ne razlozi za sukobljavanje.

"Ponovio sam i opredjeljenost za pomirenje za šta je preduvjet istina i pravda te podrška sudovima koji rade na utvrđivanju i kažnjavanju odgovornih za ratne zločine, a sve kako ratni zločinci, bez obzira kojem narodu pripadali, ne bi bili nacionalni heroji", pojasnio je Tihić.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je da je tokom susreta s Ban Ki-moonom ponovio da postoje različita mišljenja o situaciji u BiH izražavajući želju da se to riješi do kraja ove godine. Potcrtao je da je zajedno s predsjednikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom izrazio stav o potrebi zatvaranja OHR-a, dok drugi misle da se takvo što ne treba desiti.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović poslije susreta s Ban Ki-moonom je izjavio da sva podrška koja dolazi izvana neće biti dovoljna ukoliko lideri u BiH sami ne odluče kako da urede BiH. Iskazao je umjereni optimizam da će se moći ispuniti rokovi iz Mape puta kada je u pitanju Evropska unija, a i osloboditi se trakavica oko transformiranja vlasti koja je, prema riječima Čovića, potrebna kao što je potrebna i implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić istaknuo je danas u Sarajevu da je generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu zahvalio na pomoći koja je pružena BiH u toku rata, jer se međunarodna zajednica prečesto kritizira zbog onoga što nije učinjeno, a pri tome se zaboravlja da je ipak mnogo toga i učinjeno.

Dodik je i nakon susreta s generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom ponovio novinarima da su Ujedinjene nacije prerano priznale BiH što je dovelo do tragičnog sukoba.

"Kazao sam i da je BiH u protektoratu međunarodne zajednice i visokog predstavnika te da je on u nekoliko navrata kršio Dejtonski mirovni sporazum proglašavajući zakone izvan mandata koji je imao i izvan saglasnoti strana potpisnica Aneksa 10 koje su i dovele visokog predstavnika", pojasnio je Dodik, dodajući da je zahvalio UN-u na podršci BiH tokom rata.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić rekao je novinarima da je za Bošnjake najveće razočarenje bilo kada je pala zaštičena zona UN-a Srebrenica, a sada se nastoji vratiti povjerenje u UN te je dolazak generalnog sekretara u tom smislu veliki događaj.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon razgovarao je danas i sa članovima Predsjedništva BiH, Kolegijem oba doma Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara te predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije