Antonio Tajani u Sarajevu: Želimo da utabamo put Bosne i Hercegovine ka članstvu u Europsku uniju

3
A. S.
Antonio Tajani u Sarajevu: Želimo da utabamo put Bosne i Hercegovine ka članstvu u Europsku uniju
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Antonio Tajani

U Sarajevu je završen važan sastanak ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Italije i Austrije.

Domaćin susreta bio je šef bh. diplomatije Elmedin Konaković, koji se sastao sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antoniom Tajanijem i ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexanderom Schallenbergom.

Dragi prijatelji hvala što ste nas ugostili u ovom prelijepom gradu u Bosni i Hercegovini. Nama je vrlo važno da smo s vama i da vam šaljemo jasnu poruku Italije, rekao bih i Austrije. Mi hoćemo da ojačamo saradnju naših zemalja. Želimo da radimo marljivo, ali da utabamo put ka vašem punopravom članstvu u Evropsku uniju. Mi to podržavamo! Podržavali smo vašu kandidaturu, a sada hoćemo da radimo s vama, da ostvarimo taj vrlo bitan cilj. I za vas, ali i za nas“!, rekao je italijanski ministar Antonio Tajani.

Predložen pritvor za nastavnika koji je polno uznemiravao učenice

Predložen pritvor za nastavnika koji je polno uznemiravao učenice

Zamjenik premijera Italije i ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje toplo je dočekan u Sarajevu od strane ministra Elmedina Konakovića.

„Saradnja će biti jača u narednih nekoliko mjeseci i godina. Mi smo spremni da organiziramo razmjenu najboljih iskustava da pomognemo Bosni i Hercegovini da ostvari standarde koje traži Europska unija. Spremni smo da dajemo podršku, sektoru po sektoru u vašoj zemlji, jer za nas je Zapadni Balkan prioritet i da budemo prisutniji i da marljivo radimo u ovoj zemlji“, dodao je Antonio Tajani.

Antonio Tajani
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Antonio Tajani

Zatim je govorio o prijedlogu koji je dao ministru Elmedinu Konakoviću.

„Predložio sam ministru Konakoviću da organiziramo Biznis forum za kompanije iz Bosne i Hercegovine i Italije, da radimo na privrednom rastu, novim radnim mjestima, jačoj saradnji. Mi smo za zajednička ulaganja – italijanskih i bosanskih privrednika i društava. To je vrlo važno. Spremni smo i da jače sarađujemo u borbi protiv ilegalnih migracija. To je problem svima. To je problem Bosni i Hercegovini, problem Italiji i Austriji“, podvukao je ministar Tajani.

Zajednička konferencija šefova delegacija BiH, Italije i Austrije
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Zajednička konferencija šefova delegacija BiH, Italije i Austrije

Naglasio je da Italije pomaže Bosnu i Hercegovinu da unaprijedi organizirano upravljanje granicama.

„Jučer (četvrtak, 9. mart) je Vlada Italije usvojila nova pravila za trgovinu ljudima. To je jako važno nakon katastrofe blizu granice Italije na jugu. Nije to samo Mediteranski koridor. Imamo i Balkanski koridor. Zato moramo zajedno raditi na borbi protiv ilegalnih migracija. Jaki moramo biti u borbi protiv trgovine ljudima. To je ključno za nas, jer trgovina ljudi i ilegalna migracija koriste iste alate. Zato se svi zajedno moramo boriti protiv ovog oblika kriminala“, dodao je ministar Antonio Tajani.

Zatim je dodao:

Naše prisustvo Austrije i Italije je važna poruka Bosni i Hercegovini. Mi smo tu da vas podržimo. Ovo je politička poruka. Zato smo došli tu da vas podržimo. Mi hoćemo. Mi smo vam prijatelji. Mi smo prijatelji vašoj zemlji i hoćemo da radimo više na Zapadnom Balkanu. Kao Europljani želimo da s Vama radimo više, jer ćete biti član iste Unije. Ovo je početak jedne nove strategije. Jačanja saradnje između Italije i Bosne i Hercegovine i Austrije i Bosne i Hercegovine“, rekao je ministar Antonio Tajani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije