Amor Mašović ulazi u Parlament BiH, a Alma Čolo izlazi - evo kako ona to komentira

6
I.S.
Amor Mašović ulazi u Parlament BiH, a Alma Čolo izlazi - evo kako ona to komentira
Arhiv/ Anadolija / Čolo/ Mašović

Zastupnica u Parlamentu Bosne i Hercegovine Alma Čolo (SDA), sudeći prema dosadašnjim rezultatima, neće biti dio novog saziva ovog nivoa vlasti.

Amor Mašović, također iz SDA, koji je godinama bio na čelu Instituta za nestale osobe BiH te koji je javnosti poznat kao osoba koja je godine provela tragajući za kostima nestalih u našoj zemlji i koji je penzionisan u međuvremenu, trebao bi, prema još nepotvrđenim rezultatima, ući u Parlament BiH.

Iako je Čolo bila prva na listi, ona je osvojila 15.500, a Mašović 16.500 glasova. Teško da bi se ovaj rezultat značajnije mogao promijeniti i kada se saberu glasovi putem pošte.

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

CIK BiH: Izdate su četiri naredbe Glavnom centru za brojanje

CIK BiH: Izdate su četiri naredbe Glavnom centru za brojanje

Čolo je za Radiosarajevo.ba rekla kako je imala realne šanse na ovim izborima, zbog prve pozicije na listi, ali se da razlika oko 1.000 glasova između Mašovića i nje ne može nadomjestiti.

"On će imati direktan mandat iz SDA u Parlamentu BiH. Iz naše izborne jedinice 3A, koja se odnosi na Kanton Sarajevo i Goražde, imaju četiri mjesta: jedno je SDA, jedno SDP, jedno Narod i pravda te jedno Naša stranka", navela je Čolo.

Na pitanje o ulasku u Dom naroda, rekla je kako se još uvijek ništa ne zna: "Kantonalne skupštine su u obavezi da u roku od 30 dana od potvrde izbornih rezultata održe kantonalne skupštine i delegiraju delegate u Dom naroda FBiH. To uvijek bude iza Nove godine, u decembru u najboljem slučaju. Realno, ne znam koliko ćemo imati mjesta, sada imamo tri, a hoćemo li zadržati tri od pet, nisam sigurna. To će biti na organima stranke", pojasnila je Čolo.

Na konstataciju da će biti neobično ako ne bude sjedila u parlamentarnim klupama, Čolo napominje da je godinama radila kao tužilac, te u Republičkoj upravi.

Napomenula je da joj nije žao jer odlazi s državnog budžeta, te da kao pravnica može zaraditi ovu platu.

Rezultati izbora za Parlament FBiH: SDA ubjedljivo vodi, SBB doživio debakl

Rezultati izbora za Parlament FBiH: SDA ubjedljivo vodi, SBB doživio debakl

"Ja sam došla s veće pozicije u Parlament BiH jer sam željela da znanjem doprinesem i to mi je blisko. Mogu ja nekoliko godina se baviti pravnim poslom kao advokatica, za mene sigurno ima posla", zaključila je Čolo.

Pozvali smo i Mašovića kako bi prokomentarisao rezultate, ali on nije imao komentar.

"Ne želim ništa govoriti prije zvaničnih rezultata izbora", dodao je Mašović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije