AI: Neophodan ostanak stranih sudija i tužilaca

Radiosarajevo.ba
AI: Neophodan ostanak stranih sudija i tužilaca

Amnesty International apelira na međunarodnu zajednicu i bosanskohercegovačke vlasti da učine sve kako bi strane sudije i tužioci na predmetima ratnih zločina na Sudu BiH i dalje pomagali domaćem pravosuđu u procesuiranju ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih tokom rata 1992 – 1995.

Između 6000 i 16000 slučajeva ratnih zločina

Uprkos činjenici da je rat završio prije četrnaest godina, mnogi odgovorni za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i dalje se neprocesuirani. Amnesty International procjenjuje da postoji između 6000 i 16000 neprocesuiranih ratnih zločina, od kojih su neki na različitim stepenima procesuiranja, i vode se pred različitim sudskim nivoima u BiH.

Većina slučajeva ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocidima vodi se pred Odjelom za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine. Ovo vijeće, koje je osnovano 2005. godine, uključuje kako domaće tako i strane sudije i tužioce, podsjeća AI. Mandat stranima sudijama i tužiocima ističe krajem ove godine, ukoliko se zakonski ne obezbijedi produžetak rada, upozorava Amnesty International.

Međunarodne sudije i tužioci pomogli su izgradnji kapaciteta domaćeg pravosuđa kroz svoju stručnost, nepristrasnost i nezavisnost, a rad na tim poljima još uvijek nije kompletiran.

Amnesty International poziva Vijeće za provedbu mira (PIC), koje zasjeda u srijedu i četvrtak u Sarajevu, da udvostruči napore kako bi se osiguralo produženje mandata međunarodnim sudijama i tužiocima.

Političari ometaju i otežavaju rad Suda BiH

U posljednjih nekoliko godina, upozorava Amnesty nadalje u svom apelu, u BiH se podižu nacionalne tenzije, a neki visokorangirani političari nastavljaju raspirivati nacionalističku retoriku. Neki od njih, također, javno derogiraju i omalovažavaju rad Državnog suda, pokušavajući utjecati na nezavisnost i slobodan rad ove institucije.

Amnesty upozorava i na praktične probleme prestanka mandata međunarodnih tužilaca i sudija. Naime, ukoliko im mandat završi u narednih nekoliko sedmica, onda neke druge sudije i tužioci moraju preuzeti slučajeve koje su oni vodili, što uzrokuje mnogo problema: od ponovnog pozivanja svjedoka do prolongiranja odluka suda.

Od bosanskohercegovačkih vlasti i međunarodne zajednice Amnesty International traži da poduzmu sve što je u njihovim mogućnostima kako bi međunarodne sudije i tužioci nastavili raditi na predmetima ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. Međunarodna zajednica bi, s jedne strane, morala osigurati pozitivnu političku klimu za nesmetan rad Državnog suda, a s druge strane, i finansijski i kadrovski pomagati rad Suda Bosne i Hercegovine glede međunarodnih sudija i tužilaca na predmetima ratnih zločina.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije