20 godina od ubistva Srđana Aleksića

Radiosarajevo.ba
20 godina od ubistva Srđana Aleksića

Na današnji dan prije dvadeset godina grupa pripadnika Vojske Republike Srpske legitimisala je osobe na trebinjskoj tržnici, među kojima je bio i Alen Glavović, Bošnjak, kojeg su potom počeli maltretirati i tući.

Glavoviću je tada u pomoć priskočio Srđan Aleksić, kojeg su četvorica vojnika zbog tog hrabrog čina pretukla kundacima pušaka. Od zadobijenih povreda Srđan je pao u komu i šest dana kasnije preminuo. Mladi Trebinjac ostaće upisan u istoriju, kao svijetli primjer ljudskosti i putokaz za bolju budućnost.

Srđan Aleksić je preminuo 27. januara, nakon šest dana provedenih u komi usljed zadobijenih povreda.

Srđan Aleksić rođen je 1966. u Trebinju. Njegov otac Rade bio je košarkaški trener, majka mu je rano umrla, a brat poginuo u udesu motornim zmajem u blizini Trebinja. Srđan je bio pionirska plivačka nada bivše Jugoslavije. Amaterski se bavio glumom, za šta je dobio i više nagrada, a nastavio je glumiti i tokom rata, u predstavi San ratne noći.

Te krvave 1993., ovaj se mladić sam suprotstavio četvorici srpskih vojnika, koji su napali njegovog prijatelja, muslimana Alena Glavovića. Naočigled prolaznika i policajaca vojnici su Srđana na smrt umlatili kundacima pušaka.

Sam je podlegao povredama, ali je uspio spasiti prijatelja. Alen je zajedno s četiri i po hiljade Bošnjaka napustio Trebinje.

Srđanov otac na sahrani je rekao: "Moj sin je vršio svoju ljudsku dužnost."

U spomen na njegov gest ustanovljena je i novinarska nagrada za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama.

Reditelj Srđan Golubović snimio je film inspirisan herojstvom Srđana Aleksića, koji će premijeru doživjeti na predstojećem Sundance festivalu.

Nekoliko gradova u našoj regiji, također odalo je počast Srđanu Aleksiću. Prolaz u Zmaj-Jovinoj ulici u Novom Sadu danas nosi Aleksićevo ime. U centru Pančeva također ima prolaz Srđana Aleksića i spomen-ploča u čast trebinjskog heroja.  Tuzla ima ulicu nazvanu po Srđanu, kao i Sarajevo, iako se ona nalazi u zabačenom dijelu glavnog grada, a u Trebinju se Sportski tereni zovu imenom Srđana Aleksića.

Srđan je svoj život žrtvovao za najsvjetlije civilizacijske vrijednosti, a njegovo djelo govori da je bolje časno i umrijeti nego sramno živjeti.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije