BiH-Švicarska: Partnerstvo u oblasti migracija

Radiosarajevo.ba
BiH-Švicarska: Partnerstvo u oblasti migracija

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović i švicarska kancelarka i ministrica pravde i policije Evelin Widmer-Schlmupf danas su u gradu Reichenau-Taminsu potpisali memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Saveznog vijeća Švicarske o uspostavljanju partnerstva između dviju država u oblasti migracija.

Države potpisnice se ovim aktom obavezuju na redovnu saradnju i dijalog u oblastima upravljanja migracionim tokovima, izdavanju viza, readmisiji vlastitih i državljana trećih zemalja koji borave bez dozvole, odnosima sa dijasporom, pomoći pri povratku, borbi protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima, jačanju institucija zaduženih za migracije, unaprjeđenju transfera osuđenih osoba, obuke i edukacije kadrova, te drugim pitanjima koja se odnose na kretanje ljudi između dviju država.

Dosljedna primjena ovog memoranduma, uz pravovremenu razmjenu informacija i statističkih podataka, omogućit će efikasnije suprotstavljanje svim oblicima prekograničnog kriminala, te rješavanje konzularnih i administrativnih pitanja, vezanih za boravak i kretanje državljana Švicarske i BiH.

Istovremeno, to će ojačati napore Bosne i Hercegovine u uspostavi šengenskih standarda na njenim granicama i budućoj vanjskoj granici Evropske unije, saopćeno je iz Sadovićevog kabineta.

Fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije