Mačevanje u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Mačevanje u Sarajevu
/ Foto: Denis Ruvić

Mačevanje kao sport postojao je još u drevnom Egiptu i od tada se, u različitim oblicima, praktikuje u različitim kulturama.

Kao sport se na Olimpijskim igrama pojavio još 1896. Tek 1913. godine osnovana Međunaordna mačevalačka federacija (FIE), i ta se godina smatra početkom razvoja moderne ere mačevalačkog sporta.

Postoje tri osnovne discipline mačevanja, koje se razlikuju po vrsti oružja i načinu bodovanja, a riječ je o floretu, maču i sablji.

Kod floreta i mača bodovi se postižu samo ubodom. Razlika je u tome što je mač masivniji i boduje se ubod u bilo koji dio tijela, dok se kod floreta boduje samo gornji dio tijela. Sablja je oružje kod kojeg se pogodak postiže ubodom i sječenjem.

Mačevanje u Sarajevu

Mačevalački klub u Sarajevu nastao je u novembru 2009. godine, a pruža obuku renesansnog, scenskog i rekreativnog mačevanja.

"Cijene treninga se kreću od 40 do 60 KM, u zavisnosti od uzrasta, zaposlenosti, imovinskog stanja. Za studente je 40 KM. Održavaju se dva treninga sedmično u trajanju od po sat i 15 minuta. Treninzi se sastoje od zagrijavanja, osnovnih kretanja, držanja mača, stava, i tehnike mačevanja", rekao je za Radiosarajevo.ba Ragib Karamehmedović, trener ovog kluba.

Uzmemo li u obzir da je ovo jedini klub u Bosni i Hercegovini, cijene su zaista pristupačne. 

"Primamo od 10 do 107 godina. Doduše nismo došli do ovog 107, ali nadam se da će i to uskoro biti", našalio se Karamehmedović.

Mačevanje u Sarajevo (Foto: Denis Ruvić/Radiosarajevo.ba)

Cilj otići na takmičenje

Sarajevski mačevaoci do sada nisu imali priliku učestvovati na takmičenjima, ali se nadaju da će uskoro učestvovati na nekom turniru.

"Za takmičenja se treba spremiti. Kada se spremimo uputit ćemo se prema Zegrebu, Splitu ili Beogradu. Do sada smo u Split išli kao gosti, a uskoro, nadam se i kao takmičari. Treba imati opremu prema standardima Međunaordne mačevalačke federacije, koja je nešto skuplja. Mi za treninge biramo nešto jeftiniju", dodao je Karamehmedović za Radiosarajevo.ba.

Interesovalo nas je da li ovaj projekat ima podršku zvaničnih institucija i dobili smo, pomalo neočekivan odgovor: "Nismo tražili podršku Grada. Mi smo prvo odlučili krenuti samostalno, da vidimo na šta će sve ovo izaći, a kada odemo na neko takmičenje i osvojimo neku medalju, valjda će biti i neke podrške."


Trener Ragib Karamehmedović (Foto: Denis Ruvić/Radiosarajevo.ba)

Skupa oprema

Ukoliko želite da se aktivno bavite ovim sportom bit će vam potrebna oprema u koju spadaju: zaštitne jakne, podjakne ili pastroni, duge gaće, tene, čarape, kaciga, rukavice i naravno mač.

"Nažalost, kvalitetnu opremu moguće je kupiti jedino u inostranstvu. Oprema, kao i za većinu drugih sportova, nije jeftina. Najjeftiniju opremu moguće je naći za 500 KM, dok se takmičarska kreće oko 1.800 KM", objasnio nam je Samir Arapčić, jedan od trenera.

Ono što posebno treba istaći jeste pozitivna atmosfera koju smo primjetili na treningu, uz dosta smijeha, ali i ozbiljnog i kvalitetnog rada. 

Kako nam je rečeno, u klubu je trenutno oko pet polaznika koji bi uz kvalitetne pripreme u budućnosti mogli učestvovati takmičenjima.

Više informacija o ovom sportu i klubu možete dobiti na njihovoj oficijelnoj stranici macevanje.info ili facebooku.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije