Izbodena nasmrt: Tragedija klizačice koja je najveće uspjehe ostvarila u Sarajevu

J. Mržljak
Izbodena nasmrt: Tragedija klizačice koja je najveće uspjehe ostvarila u Sarajevu
Foto: woman.ru / Kira Ivanova na ZOI u Sarajevu 1984. godine

Ljubitelji sporta sjećaju se da su takmičenja u umjetničkom klizanju obilježila Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine. Još uvijek se prepričava "Bolero" britanskog plesnog para Jayne Torvill - Christopher Dean, ali i sjajni nastupi u pojedinačnoj i konkurenciji parova.

Posebno zanimljivo bilo je takmičenje u ženskoj konkurenciji: Zlatnu medalju osvojila je Katarina Witt, "najljepše lice istočnonjemačkog socijalizma", Amerikanka Rosalynn Sumners srebro, dok se na najnižoj stepenici postolja našla sovjetska klizačica Kira Ivanova. Nastup Kire Ivanove u sarajevskoj Zetri možete vidjeti na ovom LINKU.

Osvajačice medalja u Zetri: Ivanova, Witt i Sumners  - undefined

Osvajačice medalja u Zetri: Ivanova, Witt i Sumners (Foto: Express.ru)

Bio je to najveći uspjeh u dotadašnjoj karijeri Kire Ivanove, a zanimljivo da će joj Sarajevo odrediti sportsku karijeru: Tri godine kasnije (1987) na Europskom prvenstvu, održanom u "Zetri", osvojila je srebrenu medalju (ponovo je najbolja bila Witt).

Uspjesi na vrhuncu sportske karijere bili su rijetke svijetle tačke u teškom životu Kire Ivanove. Rođena u Moskvi 10. januara 1963. godine, proživjela je teško djetinjstvo. Otac je napustio porodicu kada je Kira bila djevojčica, a majka, koja je patila od alkoholizma, našla je novog muža i kćerku prepustila baki na odgajanje.

Ispostavilo se da je baka Ljubov Gavrilovna dovela unuku na klizalište, gdje ju je primijetila Irina Anikanova, trenerica sportske škole Spartaka. Anikanova je pričala da za Ivanovu jednostavno nije bilo poteškoća. Nije mogla napustiti trening sve dok do automatizma ne usavrši najteže elemente.

Godine 1978. raspuštena je klizačka grupa koju je vodila Anikanova, što se odrazilo na sportski razvoj Kire Ivanove. Sovjetski sportski komesari forsirali su druge klizačice, Kira Ivanova je čak zaradila domaću jednogodišnju suspenziju zbog dopinga!?

No, sve je izdržala, kao autsajder osvojila bronzu na Olimpijskim igrama u Sarajevu, u naredne četiri godine na najvećim tamičenjima osvajala srebrene medalje jer su zlata bila rezervirana za Katarinu Witt.

Na ledu je plijenila gracioznošću - undefined

Foto: Sensum

Tek sedmo mjesto na Olimpijskim igrama u Calgaryju (1988) označilo je kraj njene sportske karijere i početak životne drame. Prvo joj je umrla baka, brak s baletskim plesačem Sergejem Gromovom brzo je propao, drugi suprug Konstantin Tarelin natjerao je na pobačaj, preminula je i njena mlađa sestra Elena

Ivanova je počela tražiti utjehu u boci, neuspješno se borila protiv ovisnosti o alkoholu zbog čega je napustio suprug. Strašna smrt 20-ak dana prije nego će napuniti 39 godina bila je završni čin životne tragedije.

Kira Ivanova je nasmrt izbodena u svom moskovskom stanu 18. decembra 2001. godine, a komšije su tijelo pronašle dva dana kasnije. Ubica nikad nije otkriven, no mnogi smatraju da je riječ o nekom alkoholičaru s kojim je dijelila tugu i ovisnost…

"Uskoro me neće biti, ali uopće se ne bojim. Ne zato što je moje tijelo otrovano alkoholom. U 38 godina sam doživjela sve. Svjetsku slavu i potpuni zaborav. Ljubav, izdaja, smrt onih koji su mi najbliži. I bolest od koje nema spasa. Sada sam ostala sama i nemam šta više da očekujem od ovog života", napisala je malo prije smrti u svom dnevniku velika sovjetska klizačica Kira Ivanova.

Sahranjena je pored bake i mlađe sestre - undefined

Sahranjena je pored bake i mlađe sestre

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije