Nermin Bašić: 'Nije sve u parama, na kraju ćemo vidjeti gdje će završiti Željo, a gdje Sarajevo...'

1
Radiosarajevo.ba
Nermin Bašić: 'Nije sve u parama, na kraju ćemo vidjeti gdje će završiti Željo, a gdje Sarajevo...'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Press konferencija FK Željezničara pred derbi

U Plavom salonu stadiona Grbavica jutros je održana konferencija za medije FK Željezničar.

Naravno, povod je veliki sarajevski derbi u kojem Plavi u nedjelju gostuju Sarajevu na Koševu, a javnosti se obratio Nermin Bašić.

Nije želio o svojoj odbijenoj ostavci, koja je bila tema prvog pitanja novinara.

Tri mladića u Jadranskom moru ulovila ajkulu

Tri mladića u Jadranskom moru ulovila ajkulu

"Zamolio bih vas da tu priču ostavimo za drugi put. Bitan je derbi, a ne Nermin Bašić. Obrazložit ću svoje stanje nekom drugom prilikom. Volio bih da pričamo o spektaklu koji donosi derbi", rekao je trener Željjezničara.

Potom odgovorio i na pitanje kako je sve utjecalo na ekipu.

"Sreća pa nije dugo trajalo. Vidjećemo na derbiju kako je utjecalo", kratko je rekao strateg Plavih.

Press konferencija FK Željezničara pred derbi
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Press konferencija FK Željezničara pred derbi

"Utakmica sa Širokim je bila uvertira za najvažniju utakmicu u sezoni i bitna da prekinemo loš niz.Imam osjećaj da su igrači prodisali, vratili su se osmijesi… Nismo mi gubili glavu ni nakon pet poraza u kratkom periodu. Igrači su osjetili da imaju podršku i da trebaju nastaviti raditi. Ti momenti ti daju da narasteš kroz te stvari. Nije moglo bolje se desiti – pobjeda u posljednjim trenucima utakmice koja ti vraća emocije koje si imao. To ti pred derbi daje samopouzdanje da možeš nešto napraviti.

U derbijima nije bitna ni forma, čak ni neke taktičke stvari. Tu neke stvari lebde u zraku. Nadam se da ćemo se nadigravati i da ćemo pobijediti", dodao je Bašić.

Govorio je o prednostima Želje nad Sarajevom.

"Mi imamo više igrača sa plavim srcem, koji su prošli naš pogon i imaju tu strast. Znaju šta derbi znači navijačima. Ja kao trener moram tu iskontrolirati emocije, da ne ode sve na fajt. Treba pobijediti protivnika. Ne smijemo s tim emocijama da pometemo strategiju koju imamo. Moramo znati u svakom momentu šta radimo."

Potom je odgovorio na pitanje o Sarajevu, na zanimljivu konstataciju novinara da je Željezničar "autsajder".

"Znamo svi koliko je Sarajevo uložilo u ekipu i realno mislim da prave dobre stvari. Mislim da su poredali klub dobro, doveli su mog kolegu iz Slovenije i smatram ga dobrim trenerom i čovjekom. Drago mi je da je takav trener došao u Bosnu i Hercegovinu. Ako gledamo sve te stvar – ulaganje, novac, transfere, oni su dosad dali jedan gol više od nas. Nije sve u parama. Na kraju ćemo vidjeti gdje će završiti Željo, a gdje Sarajevo. Jesu favoriti, ali mi imamo svoju računicu", istakao je Bašić.

Press konferencija FK Željezničara pred derbi
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Press konferencija FK Željezničara pred derbi

"Nisam u ovih pet utakmica nikad imao fajt individualno s igračima. Tražio sam rješenja i uzroke i ukazivao na to igračima. Mladi momci su prošli kroz težak period, ali ni u jednom trenutku nismo imali problem između sebe. Izgubili smo pet utakmica zaredom, onda su igrači izašli na Grbavicu i dobili aplauz. Ovi navijači mogu predavanja držati po Evropi kako se bodri klub", istakao je oduševljeni trener Plavih.

Upitan je o najnovijim pojačanjima ekipe.

"Boljević i Selimović su u individualnom trening programu i trebali bi poslije reprezentativne pauze biti u konkurenciji. Biće sigurno velika pojačanja. Donijet će stabilnost i glad za pobjedama", kaže Bašić.

Derbi je na rasporedu u nedjelju, 8. oktobra, od 20.30h na Koševu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije