Do kada ćemo se stidjeti naših stadiona?

Radiosarajevo.ba
Do kada ćemo se stidjeti naših stadiona?

Opštepoznata činjenica da je Premijer liga Bosne i Hercegovine jedna od najlošijih na svijetu u pogledu kvaliteta, po zvaničnoj procjeni Instituta za nogometnu historiju i statistiku. Osim lošeg nogometa, sama infrastruktura je na niskom nivou.

Vrlo malo je stadiona koji ispunjavaju minimum uslova za igranje međunarodnih utakmica na njima. Jedan od takvih stadiona je Bilino Polje gdje reprezentacija Bosne i Hercegovine najčešće igra svoje utakmice i gdje imaju najbolju podršku.

Ipak, gledajući objektivno, stadion koji prima nešto više od 13,000 gledalaca ne može ispuniti očekivanja građana naše zemlje. Pored toga, teren stadiona u Zenici je u katastrofalnom stanju i Portugalci su se s pravom žalili na neuslovnost terena.


Projekt stadiona u Koševo iz 2007. godine (Foto:Dnevni avaz)

Koševo ne ispunjava uvjete ni iz 2010. godine
Stadion Asim Ferhatović Hase - Koševo, najveći je stadion u našoj zemlji, ali niti on ne ispunjava uslove FIFA-e i UEFA-e. Naime, stadion nema niti jednu natrkivenu tribinu, a prostorije su u trošnom stanju. Pored toga, da bi zadovoljili međunarodne kriterije trebalo bi zamijeniti i sve stolice, njih oko 17,000 na zapadnoj tribini, jer ove sadašnje nemaju naslonjače. Ambijent na Koševu je znatno drugačiji od onog u Zenici. Tome doprinosi i udaljenost tribina od travnjaka.

"Nisu samo stolice u pitanju. Postoje rokovi do kada stadion mora biti natkriven,  pa grijanje, teren, uvjeti za novinare, broj muških i ženskih toaleta, pa čitači ulaznica na kapijama... Neki od ovih kriterija stupaju na snagu 2012., a neki 2014... Ali, mi ne zadovoljavamo niti uvjete iz 2010.", rekao je za Dnevni avaz član Komiteta za normalizaciju Nogometnog saveza BiH Dino Begić.


Projekt stadiona Grbavica iz 2011. godine (fkzeljeznicar.com)

Neki novi stadioni...
Svakih pola godine se pojavi neki idejni projekt rekonstrukcije ili gradnje novog stadiona, ali takvi do sada nisu realizovani.

Najsvježiji primjer je stadion Grbavica gdje je predstavljen stadion koji bi ispunjavao sve tražene uslove, bio blizu travnjaka, i primao dvadesetak hiljada gledalaca. Od projekta nije bilo ništa, prvenstveno jer bi izgradnja kompleksa  koštala previše novca za naše uslove.

Jedan od rijetkih stadiona u našoj zemlji na kojima se 'radi'  jeste stadion u Tuzli. Iako se radovi na Tušnju odvijaju sporo, barem se nešto radi za razliku od ostalih stadiona u našoj zemlji.


Projekt stadiona Tušanj u Tuzli

Stadion u Banjaluci, na kojem, u sadašnjoj konstelaciji političkih odnosa i ne možemo očekivati utakmice reprezentacije, uskoro će dobiti i nove tribine. Nedavno je počela izgradnja sjeverne tribine, a po završetku iste, očekuje se gradnja i južne tribine. Stadion bi po završetku radova trebao izgledati ovako:



Ivica Osim: Moramo se krpiti

"Mnogo se para utrošilo krpeći pantalone. Sve zakrpa na zakrpu. A da smo ih kupili, do sada bi se možda poderale, ali bi makar bile moderne. Savez ne može graditi novi stadion. Može samo država, ali samo kada osjeti da je to dobro i za nju. A kada to do sada nisu prepoznali, ne znam kad će... Zato, vjerovatno ćemo opet samo morati nešto krpiti", rekao je za Avaz predsjednik Komiteta za normalizaciju Ivica Osim.

Tužno je vidjeti da sve zemlje bivše Jugoslavije, imaju uslovnije stadione od bosanskohercegovačkih. Hrvati imaju Poljud, Maksimir, Kantridu, Srbi Marakanu i Partizanov stadion, Slovenci imaju Stožice i Ljudski vrt, Makedonci imaju Arenu Philip II. Crnogorci nemaju vrhunski stadion, ali barem onaj u Podgorici ispunjava osnovne uvjete FIFA-e i UEFA-e. Rekonstruiran je i stadion u Prištini.

Nama ostaje da zavidimo komšijama i nadamo se da će naša reprezentacija i naši timovi u nekoj skorijoj budućnosti igrati na uslovnijim terenima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije