Prvi TEDxSarajevo: sretan početak!

Radiosarajevo.ba
Prvi TEDxSarajevo: sretan početak!

U jutarnjim satima nedjelje, 21. marta, u sarajevskom Meeting Point kinu je održana prva TEDxSarajevo konferencija. Pod sloganom "Ideje vrijedne širenja", organizator Muhamed Ljevaković je ugostio nešto više od 120 entuzijasta u Meeting Point sali i otvorio prvi TEDxSarajevo.

Inovativne i brilijantne prezentacije od 18 minuta su bile pomiješane sa video klipovima prezentacija na ostalim TED događajima, te je organizator vješto grupisao srodne tematike i na taj način ispričao jednu kreativnu priču.

Prezentaciju je započeo Almir Mukača, mladi aktivista koji je pored dosta interesantnog projekta uzgoja organskog krompira u Fojnici svoj govor fokusirao na projekat "Spajalica". Njegova iskustva života u studentskom domu i loše finansijske situacije studenata su ga inspirisali da pokrene sa nekoliko istomišljenika projekat stipendiranja. Cijeli projekat je izuzetno nepretenciozan, stipendirao je u prvoj godini postojanja 2 studenta, ove godine nešto više, a nadaju se da će ove godine stipendirati više od 10. Također je najavio i projekat stipendije.ba, koji će svim studentima omogućiti jednostavan prikaz lokalnih i stranih stipendija.

foto: tedxsarajevo

Slijedeća prezentacija je bila u duhu odgoja, obrazovanja i kreativnosti. Govornik Almir Flisar, multitalentovani osnivač "DreamEthic Change" projekta, je pričao o oslobađanju kreativnih potencijala skrivenih u svima nama na izuzetno simpatičnom primjeru njegove kćerke. Njegov govor je bio iskren, i težio ka poenti da se mi kao odrasli ljudi moramo više igrati, jer nam to omogućava razvoj kreativnosti.

Zijah Gafić, bh. fotograf koji je obilježio mnoge svjetske publikacije poput TIME-a, je predstavljao svoj projekat vezan za genocid u Srebrenici. Dok je fotografisao poslovno određene motive je shvatio da porodice žrtava dolaze u centar i pretražuju predmete koji su nađeni u masovnim grobnicama kako bi identificirali svoje izgubljene. Uvidjevši da je to jedan dug i bolan proces je odlučio da će fotografisati svaki predmet (preko 10.000 predmeta) i napraviti web stranicu na kojoj će opisati svaki od njih, te omogućiti svakome da na brz i jednostavan način pretraži arhive.

Rudolf Bošnjak, simpatični i "narodni" naučnik, je predstavio tok kreiranja prvog bh. električnog automobila i probleme koje je imao u procesu testiranja i proizvodnje.

Doc. dr. Fahira Fejzić Čengić, viša asistentica na odsjeku za žurnalistiku na FPN je održala govor u kom je potencirala otrovni uticaj masovnih medija na javnost.

Dr. Fikret Alić, inovator iz Tuzle je prezentirao inovativne proizvode filtera za auta koji će čistiti zrak prilikom vožnje, te koncept "bh. lonca", uređaja koji 25% efikasnije priprema hranu.

Prezentacija je poprimila jedan miran karakter kada nam je prof. dr. Rusmir Mahmutćehajić, aludirajući da će i on sjesti sa nama, u rijetkom obraćanju javnosti ispričao svoje viđenje znanja i edukacije.

Rusmir Mahmutćehajić. foto: tedxsarajevo

Kenan Šurković, kritičar umjetnosti, je prikazao svoj projekat promocije islamske umjetnosti. Svojevrsan elektronski časopis ističe oblike i ideje koje ne viđate često na zapadu. Časopis možete besplatno preuzeti ovdje.

Naš Damir Imamović je, sa gitarom u ruci, na jako praktičan način pokazao saznanja o skalama i toku u Sevdahu, ponudivši svoj unikatni pogled na muziku.

Sulejman Bugari, imam i hafiz, u izuzetno energičnom govoru je na lagodan i efektan način pričao o ovisnosti, iskupljenju i njegovim naporima da se pomogne ovisnicima u državi. Institucija za pomoć tim ljudima je ostvarila izuzetne uspjehe.

Nedžad Ibrišimović, književnik koji je nominovan za Nobelovu nagradu, je održao izvrstan uvid u svoj um i proces pisanja njegove knjige "Vječnik" koja je nakon izdavanja 2005. godine postala jedna od najprodavanijih domaćih knjiga. Introspekcija u njegov razgovor sa samim djelom je fascinirala publiku i izazvala pozitivnu reakciju.

Sulejman Bugari i Nedžad Ibrišimović. foto: tedxsarajevo

Saladin Pašalić, dizajner i pokretač branda Dr. Pasha prirodnih sapuna je iskoristio svoje vrijeme da ispriča bajku i zaključio kako proizvode treba praviti za ljude, a ne za profit.

Prezentaciju je završio Muhamed Ljevaković, organizator i privatni poduzetnik, koji je simboličnom pričom o našoj različitosti uokvirio jedan unikatan dan za Sarajevo.

Imali smo i priliku da ga kratko razgovaramo sa njim.

RadioSarajevo: Da li ste zadovoljni kako je događaj prošao?
Muhamed Ljevaković: Više nego zadovoljan, uzevši u obzir da je feedback izvrstan, da je bilo mnogo pozitivne energije i da smo lijepo obilježili početak proljeća. Vidjeli smo kolika je potreba za ovakvim događajima i koliko nedostaje prilika da se razmjene ideje i upoznaju novi ljudi. Na ovom, prvom, događaju imali smo goste iz Makedonije, Kosova, Hrvatske, Austrije, Njemačke, Srbije, svih dijelova Bosne i Hercegovine i to nas je oduševilo. A naši govornici su pokazali da i mi imamo TEDolike ideje, talente i pojedince.

RadioSarajevo: Koji su planovi za budućnost TEDxSarajeva?
Muhamed Ljevaković: Potrudit ćemo se da što prije na internet stavimo video snimke govornika i titlujemo ih na što više jezika. A već za par mjeseci možete očekivati najavu, datum i detalje idućeg TEDxSarajevo događaja. Samo malo strpljenja molim.



Više o TEDxSarajevo događaju možete pročitati u našem prethodnom članku, a uskoro možete i pogledati sve prezentacije na našem portalu i zvaničnom site-u TEDxSarajeva!


mirza, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije