Milo Đukanović: Nužan je minimum ustavnih reformi u BiH

Radiosarajevo.ba
Milo Đukanović: Nužan je minimum ustavnih reformi u BiH
Jedinstvena BiH ne može imati alternativu, a njen suverenitet i teritorijalni integritet je uvjet bez kojeg nije realno razgovarati o učvršćivanju stabilnosti zapadnog Balkana i ostvarivanju evropske i evroatlantske perspektive zemalja regiona.

Ovo je izjavio danas u Sarajevu premijer Crne Gore Milo Đukanović, koji je kao gost prvog ovogodišnjeg Foruma Bošnjačkog instituta govorio o temi "Ervoatlantska perspektiva regiona - iskustva Crne Gore".

Đukanović je ocijenio da je nužno da svi politički subjekti u BiH ulože maksimalni napor i odgovornost da se očuva stabilnost i osigura održivost BiH. Stoga ističe da u tijesnoj saradnji s relevantnim međunarodnim činiocima treba ostvariti minimum ustavnih reformi koji će doprinijeti funkcionalnosti BiH.

-BiH treba da opstane, ali mora i da bude sastavni dio evropskih i evroatlantskih integracija. Zbog toga je potrebna njena funkcionalnost da bi mogla ići nesmetanom dinamikom ka svojim ciljevima, ustvrdio je crnogorski premijer.

Mišljenja je da je međunarodna zajednica u ovoj fazi još potrebna BiH da bi se kreirao neophodni minimum ustavnih reformi za održivost i funkcionalnost naše zemlje.

Poručuje, međutim, da je snažan zagovornik da zapadni Balkan mora konačno preuzeti odgovornost za svoju budućnost u svoje ruke, što se odnosi i na BiH. Ocijenio je, govoreći o politici međunarodne zajednice u proteklom periodu, da je dosta toga ostvareno, ali da se moglo uraditi više u prenošenju odgovornosti za budućnost BiH na bh. političare.

On također smatra da treba imati senzibilnost prema onome što je politička realnost u BiH, te pojašnjava da predizborno vrijeme nije optimalno za reformske zahvate.

Smatra da će se u periodu do oktobra pripremati određena rješenja, a da će njihovo kvalitetnije definiranje i implementacija uslijediti nakon izbora. Također, misli da se u jednom reformskom zahvatu neće postići optimalno rješenje te da treba ići postupno u donošenju rješenja.

Govorio je i o evropskoj perspektivi Crne Gore i drugih država zapadnog Balkana, navodeći da je danas stabilnost ključno pitanje regiona te da je integracija svih zemalja u EU nezaobilazan put učvršćivanja te stabilnosti.

-To nije samo interes nas na Balkanu, nego i interes EU, potcrtao je on, izrazivši ohrabrenje izjavama evropskih zvaničnika da EU ostaje privržena ciljevima Solunskog samita, odnosno da se proces integracije Balkana nastavlja.

Đukanović naglašava da je važno da vrata NATO-a i EU ostaju otvorena za sve zemlje regiona te da one tu šansu koja im se pruža iskoriste.

Govoreći o saradnji Crne Gore sa zemljama regiona, Đukanović kaže da je njegova zemlja posvećena regionalnoj saradnji koju smatra važnom za povratak povjerenja i napredak u evropskim i evroatlantskim integracijama.

Crna Gora sa zemljama regiona, kako je naveo, ima veoma dobru saradnju pa čak i određene nesuglasice s Republikom Srbijom zbog referenduma o nezavisnosti Crne Gore i odluke o priznanju Kosova nisu drastične.

Diplomatski odnosi između Crne Gore i Srbije funkcioniraju, a očekuje da će doći do uspostave višeg niva saradnje i povjerenja.

Kada je riječ o odnosima s BiH, Đukanović ističe da je ova saradnja primjer veoma dobrih odnosa u regionu te da u tim odnosima nema otvorenih pitanja.

Crnogorski premijer se osvrnuo i na ostvarivanje evropske perpektive njegove zemlje, kazavši da je Crna Gora posvećena ostvarivanju svojih strateških ciljeva, a to je unapređenje kvaliteta života građana, te napredak ka punopravnom članstvu u NATO-u i EU.

fena

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije