Nova socijalistička partija otvorila ured u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Nova socijalistička partija otvorila ured u Sarajevu
Nova socijalistička partija (NSP) sa sjedištem u Banjoj Luci otvorila je danas ured u Sarajevu.

Na pres-konferenciji održanoj tim povodom saopćila je da će predstojeći oktobarski izbori u BiH, na kojima će ona učestvovati na svim nivoima, značiti demokratsku revoluciju. Biračima se nudi alternativa, a nova snaga na političkoj sceni je jedina istinska partija ljevice bez koje niko neće moći formirati vlast, rekao je njen lider Zdravko Krsmanović.

Ovaj optimizam na račun vlastite stranke Krsmanović zasniva na tezi da su se birači u Bosni i Hercegovini zasitili praznih obećanja dosadašnjih vlasti i da osiromašeni i izvarani nemaju više kud, a u zemlji čiju aktuelnu vlast naziva mafijaškom prirodno se otvara prostor za političku snagu što iskreno baštini vrijednosti socijalne pravde.

Stranka već ima više od 3.000 članova u Federaciji, u Republici Srpskoj 6.000, a da li će na oktobarskim izborima dati pojedinačne kandidate za neke od funkcija, odlučit će krajem marta.

Najavljujući i njen kongres za početak juna, lider je naznačio četiri cilja za koja kaže da će ih NSP sigurno ispuniti ako dobije biračko povjerenje.

Prvi je je punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji 2014. godine, drugi - "obračun s lopovima" koje Krsmanović vidi iza rešetaka u "VIP ćelijama u Foči", kako se satirično izrazio, aludirajući na zatvor u tom gradu.

Treći cilj ako njegova stranka bude učestvovala u vlasti nakon izbora bit će ravnomjeran razvoj Bosne i Hercegovine od Une do Drine, od Save do mora, kazao je.

Kao četvrti cilj je naznačio decentralizaciju vlasti u državi davanjem većih ovlasti općinama kao jedinicama lokalne samouprave, i to odgovarajućih fiskalnih i finansijskih ovlasti zasnovanih na vlastitim kapacitetima tih sredina. Tako će plodove resursa ubirati građani a ne vlastodršci u centrima, ističe Zdravko Krsmanović.

Na novinarska pitanja o gledištima NSP-a na model aktuelnog dvoentitetskog ustrojstva države i eventualnih ustavnih promjena, iz njegovog odgovora proizilazi da nije protiv dejtonske strukture Bosne i Hercegovine jer "nikome nije tijesna" ali i da smatra da dio ovlasti s entiteta i kantona treba prenijeti na lokalne nadležnosti.

fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije