Sarajka se žali: "Nemamo vodu dva mjeseca, rekli su nam 'naviknite se!'"

0
L. M.
Sarajka se žali: "Nemamo vodu dva mjeseca, rekli su nam 'naviknite se!'"
FOTO: Facebook / ViK i danas na terenu

Godinama se stanovnici sarajevskog naselja Zabrđe susreću sa istim problemom - redukcije vode.

Dvadesetak kuća ovog naselja, kako je za portal Radiosarajevo.ba potvrdila jedna mještanka, nema vodu već mjesec dana, a i kada imaju, to je u periodu od 00 do 4 sata iza ponoći.

"Kako ja sa dvoje male djece živim tako?! Pa, 21. je stoljeće. Zvali smo Vodovod, primili su sigurno više od 100 prijava, ali nam kažu da je bolje da se naviknemo živjeti bez vode", ispričala je.

Anketa | Nakon četiri decenije: Stanovnici Sarajeva se provozali u novim tramvajima

Anketa | Nakon četiri decenije: Stanovnici Sarajeva se provozali u novim tramvajima

"U ravnom dijelu Zabrđa vode ima, a sve ostale ulice koje su malo visočije nemaju", kazala je Sarajka.

Također je navela kako ovaj problem nije riješen godinama i za kuće koje su na višoj nadmorskoj visini vode - nema.

Problemi stanovnika Zabrđa su godinama nerješivi. Jedna od mjera pomoći ranijih godina bila je obezbijediti cisterne, što je za 21. stoljeće pomalo nevjerovatno.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je KJKP "Vodovod i kanalizacija" radi provjere informacija, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

**

Tekst ažuriran 30. juna u 15:05, nakon odgovora VIK-a na upit portala Radiosarajevo.ba.

Iz ViK-a su naknadno odgovorili na upit portala Radiosarajevo.ba, a njihov odgovor prenosimo u cjelosti:

"Ulica Porodice Dizdarević u naselju Zabrđe nalazi se izvan zone vodosnabdijevanja. Ukupno se radi o petnaest potrošača i isti su se samoinicijativno bespravno priključili na našu vodovodnu mrežu 2016. godine, te se u bazi potrošača se vode kao bespravni.

Potrošači su dobivali vodu s hidropak pumpe, a od polovine mjeseca maja izvršili su skidanje pumpe, što je i razlog zbog kojeg imaju problema u urednom vodosnadbijevanju, jer kako smo i naveli isti su izvan zone vodosnadbijevanja.

Vlasnik parcele na kojoj se nalazilo hidropak postrojenje, nakon skidanja ne dozvoljava ponovno vraćanje na lokaciju koju je u međuvremenu preuredio i uklonio šaht u kojem se hidropak nalazio".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije