Zahvaljujući Solomunu i prijateljima: Sigurna kuća opremljena novim sadržajima

Radiosarajevo.ba
Zahvaljujući Solomunu i prijateljima: Sigurna kuća opremljena novim sadržajima
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Prijatelji Sigurne kuće u Sarajevu
Kuća koja služi kao sigurno utočište za žene - žrtve nasilja u Sarajevu, ovih je dana dobila novo ruho, prvenstveno zahvaljujući društvno-odogovornom projektu iza kojeg stoje svjetski poznati DJ Solomun i organizacija Klabika.

U ovom projektu sudjelovao je i niz drugih partnera kojima je danas Fondacija lokalne demokratije uručila posebna priznanja.

Fondacija lokalne demokratije (FLD) je 2000. godine osnovala jedinu Sigurnu kuću na području Kantona Sarajevo, sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u porodici.

Prijatelji Sigurne kuće u Sarajevu - undefined

Prijatelji Sigurne kuće u Sarajevu

Utočište i psihosocijalnu podršku od samog početka rada pronašle su 642 žene,  872 djece i 305 djevojaka.  Djeluje već osamnaest godina zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo,  ali i donacijama i pomoći stalnih prijatelja FLD-a.

Kako je Solomun pomogao bh. djeci i obradovao mlade DJ-eve

Upoznavši se sa situacijom u vezi sa Sigurnom kućom, Mladen Solomun koji je u muzičkom svijetu poznat kao DJ Solomun, odlučio je da sredstva od projekta Klabika III Solomun Trilogy  budu usmjerena na revitalizaciju ove institucije.  

Mersel Bujak iz organizacije Klabika - undefined

Mersel Bujak iz organizacije Klabika

"U ukupnom iznosu od 30.000 KM, uspjeli smo podržati 10 različitih programskih aktivnosti u Sigurnoj kući. Između ostalog, osvježili smo interijer, nabavili određenu opremu, organizirali smo sobu za slobodne aktivnosti i što je još važnije, pokrenuli niz aktivnosti u kojima sudjeluju štićenice kuće. Pored ovoga, osposobili smo i korištenje terase koja je pretvorena u prijatan prostor na otvorenom“, izjavio je Mersel Bujak iz organizacije Klabika koja je organizirala dosadašnja tri Solomunova nastupa u Sarajevu.

Jasminka Mujezinović, izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije - undefined

Jasminka Mujezinović, izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije

"Zahvalni smo svakome ko prepozna važnost redovnog djelovanja Sigurne kuće i podrži naše napore da konstantno unapređujemo uvjete boravka u njoj. Za nas je veoma važno da radovi koji su poduzeti u sklopu ovog projekta nisu bili samo infrastrukturni, već su bili poticaj za bolju aktivaciju štićenica u cilju podizanja samopouzdanja i ekonomske nezavisnosti. Izražavam zahvalnost i svim drugim partnerima projekta i stalnim prijateljima Fondacije, koji su svojim sredstvima i djelovanjem pomogli da ova priča bude potpuna“, izjavila je Jasminka Mujezinović, izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije.    

Kao zahvalnicu partnerima projekta, Emina Kujundžić, multimedijalna umjetnica iz Sarajeva poklonila je svoj rad iz serije Sweet Violence,  koji je reproduciran za sve ključne partnere projekta kao simboličan poklon.

Na današnjoj konferenciji za medije koja je održana u prostorijama Academy 387, prikazan je video na kojem se, po principu prije i poslije, vidi proces revitalizacije Sigurne kuće.

Također, modna dizajnerica Hana Sirćo predstavila je projekt osnaživanja žena iz Sigurne kuće, nakon čega je upriličena ceremonija dodjele priznanja i umjetničkih slika svim partnerima projekta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije