Save the Children / Gradačac: Frenkie oslikao drugi mural inkluzije s moćnom porukom

04. 12. 2020. u 18:21:00 Save the Children

Shares: 477

Gradačac je drugi grad Tuzlanskog kantona koji je dobio mural inkluzije.

Na vanjskom zidu Centra za razvoj inkluzivnih praksi (CRIP) koji djeluje u zgradi OŠ Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak - Srnjice Donje, Frenkie je poslao poruku “Inkluzija za sve”.

Ovo je drugi put da poznati bh. reper i grafiti umjetnik Adnan Hamidović Frenkie iscrtava mural inkluzije, u suradnji s organizacijom Save the Children.

Podsjetimo, prvi mural inkluzije svoje mjesto dobio je u Banovićima, na zidu Centra za razvoj inkluzivnih praksi koji djeluje u zgradi OŠ Banovići.

Frenkiju su i ovoga puta pomogla djeca – korisnici CRIP-a i članovi likovne sekcije OŠ Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak.

Ovim umjetničkim događajima u javnom prostoru želi se skrenuti pažnja na važnost pojma inkluzije, činjenicu da svako dijete ima pravo na redovno školovanje. Potrebno je razbijati predrasude u društvu koje često postavlja ogromne prepreke za razvoj i ostvarivanje potencijala djece s poteškoćama i/ili invaliditetom.

“Mnogi smatraju da su djeca s poteškoćama bolesna ili manje sposobna i da im škola ne treba. Ovakav pristup je pogrešan, jer ne uvažava potencijale svakog pojedinog djeteta. Inkluzija je pitanje svih nas, to je dvosmjeran proces u kojem svi moramo dati svoj doprinos. Inkluzija nema alternativu”, upozorava Frenkie.

Oslikavanje murala je organizirano povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i prve godišnjice rada CRIP Gradačac, a u sklopu projekta “Inclusive4all/Inkluzija za sve - Inkluzivno obrazovanje za svu djecu u BiH” koji od 2018. godine u Tuzlanskom kantonu provodi organizacija Save the Children, a finansira italijanska Agencija za razvojnu suradnju (AICS).

“Centar za razvoj inkluzivnih praksi u Gradačcu za vremenski period od godinu dana kako djeluje postao je mjesto gdje nastaju pozitivne inkluzivne priče, te mjesto gdje inkluzija živi. Ovo je još jedan pokazatelj da smo uspjeli prevazići prepreke u vidu predrasuda, te stvoriti pozitivnu inkluzivnu klimu”, pojašnjava Sanela Krdžić Osmić, zaposlenica centra.

„Ovo je drugi mural inkluzije u Tuzlanskom kantonu. Proteklog mjeseca je Frenkie sa djecom ukrasio zid Centra za razvoj inkluzivnih praksi u Banovićima“ izjavio je Mirco Gigliotti menadžer projekta Inkluzija za sve.

Djeci s poteškoćama nije mjesto među četiri zida

U Bosni i Hercegovini djeca s poteškoćama i/ili invaliditetom i njihovi roditelji i dalje se suočavaju s brojnim preprekama kada je u pitanju pravo na obrazovanje. Iako se sistemski proces inkluzije djece s poteškoćama u Bosni i Hercegovini provodi od 2012. godine, situacija na terenu je neujednačena. Po procjenama, u Tuzlanskom kantonu živi oko 7500 djece s poteškoćama i/ili invaliditetom koja su u različitoj mjeri i na različite načine uključena u procese školovanja. Po posljednjim zvaničnim podacima iz 2008. godine, tek tristotinjak ih je pohađalo redovnu nastavu.

Cilj procesa inkluzije je da djeca s poteškoćama i/ili invaliditetom ne budu odvojena u specijalnim ustanovama, već da pohađaju redovno školovanje, kao i sva druga djeca. Na ovaj način bi svako dijete dobilo maksimalan poticaj u razvoju i unapređenju svojih mogućnosti, te uključivanju u društvene tokove. Djeci s poteškoćama nije mjesto među četiri zida, gdje će rasti daleko od pogleda drugih. Djeca trebaju odrastati zajedno u bogatstvu različitosti, stvarati prijateljstva i provoditi djetinjstvo u radosti, igri i učenju.

“Malim, ali sigurnim koracima, kreiramo inkluzivno društvo, sredinu koja prepoznaje ljepotu različitosti koja bez obzira na individualne karakteristike uočava resurse svakog pojedinca i u skladu s tim mu pruža najviše od sebe kako bi se iskoristio potencijal svakog djeteta. Ova sedmica je protekla u realizaciji aktivnosti planiranih povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, te su na terenu provedene brojne radionice s ciljem promovisanja inkluzije, razvoja empatije i tolerancije kod vršnjaka”, ističe Sanela Krdžić Osmić, zaposlenica Centra.

U sklopu projekta "Inkluzija za sve" formirani su Centri za razvoj inkluzivnih praksi (CRIP) u Banovićima i Gradačcu, koji djeluju po savremenim principima inkluzije te pružaju svu potrebnu podršku djeci s poteškoćama u razvoju, njihovim porodicama, stručnjacima/kinjama i cjelokupnim zajednicama. Osim Banovića i Gradačca, centri putem svojih mobilnih timova pružaju besplatne usluge i na područjima općina Kladanj, Živinice i Srebrenik.

Pohađanjem redovne nastave i korištenjem rehabilitacijskih servisa u centrima za razvoj inkluzivnih praksi postiže se proces inkluzije djece s poteškoćama i/ili invaliditetom. Ona postaju prihvaćena u široj zajednici, dobijaju adekvatnu naobrazbu, a uz kvalitetnu rehabilitaciju mogu prevazići poteškoće i unaprijediti kvalitet života.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA