U Sarajevu se danas otvara staza za slijepe, Zuko: Zadovoljni smo i sretni

0
J. Ćebo
U Sarajevu se danas otvara staza za slijepe, Zuko: Zadovoljni smo i sretni
Foto: Fena / Fikret Zuko

Međunarodni dan bijelog štapa se obilježava svakog 15.oktobra od 1964. godine, kada je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik SAD-a, taj dan proglasio Danom bijelog štapa, sa ciljem podizanja svijesti građana o potrebama slijepih i slabovidnih osoba, kao i obavezi društvene zajednice u cjelini prema njima. 

Na Svjetski dan slijepih, kako je za portal Radiosarajevo.ba rekao Fikret Zuko, direktor Udruženja slijepih Kantona Sarajevo, zvanično će se otvoriti taktilne staze, tj. vodilica za slijepe osobe i zvučne semafore na području Skenderije.

Radi se o projektu koji će olakšati samostalno kretanje slijepim osobama i dostupnost stajališta na tom području grada gdje su smještene i prostorije Udruženja slijepih osoba KS.

Kako saznajemo, danas će se govoriti o položaju slijepih osoba na području kantona, trenutnom stanju i perspektivi, a planirali su i svečanu Skupštinu Udruženja.

"Što se tiče obilježavanja 15. oktobra, ove godine smo napravili jedan jako obiman sadržaj. Naime, planirali smo mnogo aktivnosti, no, na žalost imamo pogoršanje situacije kada je pandemija u pitanju pa još uvijek ne znam koliko ćemo uraditi, ali danas imamo svečano otvaranje koridora za kretanje slijepih na Skenderiji. To su taktilne staze i vodilice na kojem će biti i premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministar saobraćaja Adi Kalem, kako bi otvorili ovaj koridor za slijepe koji će se moći bezbjedno kretati", kazao nam je Zuko.

Zuko ističe kako je zadovoljan realizacijom projekta taktilnih vodilica na Skenderiji.

"To je jedan od najvećih projekata koji je uopće realiziran a odnosi se na slijepe i slabovidne osobe u Bosni i Hercegovini. Zaista smo zadovoljni i sretni i danas ćemo to obilježiti", naveo je te dodao kako će u Udruženju danas biti održana i promocija Brajevog pisma, te će i dobiti određeni broj bijelih štapova.  

Novopazarka Dina Tatarević - undefinedFoto: AA:Brajevo pismo / Ilustracija

U Kantonu Sarajevo provodi se Akcioni plana za unapređenje prava i položaja osoba sa invaliditetom 2018-2021. U ovom Akcionom planu planirano je, prije svega uklanjanje arhitektonskih i informacijsko-komunikacijskih barijera u svim sektorima-pristupačnost, servisi–službe podrške, socijalno stanovanje –socijalna zaštita, obrazovanje.

Kako su naveli ranije iz Vlade KS, kreiranje ambijenta u kojem ravnopravno žive slijepe i slabovidne osobe treba biti kontinuirani zadatak svih segmenata našeg društva.

Međutim, kako kaže Zuko, navedenim i nisu baš zadovoljni.

"Ima tu mnogo tehničkih i urbanističkih problema. Kada govorimo o pristupačnosti onda govorimo i za sve osobe s invaliditetom. Mislim da je opredjeljenje Vlade u Kantonu Sarajevo kako ove tako i prethodne a nadam se i budućih vlada da pristupačnosti posvete značajnu pažnju, jer pristupačno okruženje je preduslov za osobe s invaliditetom kako bi se mogle kretati, školovati, zapošljavati...", prokomentirao nam je direktor Udruženja slijepih KS.

Na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba je kazao kako naša zemlja na evidenciji ima oko 5.000 slijepih i slabovidnih osoba - od toga u Federaciji oko 3.000, u RS-u 2.000, u KS-u i Udruženju registriranih ima oko 400.

"Pretpostavljamo da ima negdje oko 600 osoba koje ne žele da se prijave, ali procjenjujemo da imaju oštećenje vida. Smatram da je to jako veliki broj za jednu ovako malu i siromašnu državu ali situacija je takva", zaključio je Fikret Zuko, direktor Udruženja slijepih Kantona Sarajevo.

Međunarodni dan bijelog štapa se obilježava svakog 15.oktobra od 1964. godine, kada je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik SAD-a, taj dan proglasio Danom bijelog štapa, sa ciljem podizanja svijesti građana o potrebama slijepih i slabovidnih osoba, kao i obavezi društvene zajednice u cjelini prema njima.


Inicijativa za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu pokrenuta je još 1930. godine, ali tek nakon Drugog svjetskog rata počinje se primjenjivati kao pomagalo za kretanje slijepih osoba.


Stvaranjem pretpostavki i uslova za socijalno uključivanje i afirmaciju u društvene i političke tokove slijepih i slabovidnih osoba dovesti će do poboljšanja kvaliteta njihovog života, kao i kvaliteta života njihovih porodica. Diskriminacija slijepih i slabovidnih osoba u pogledu obrazovanja, zapošljavanja ili ostvarivanja prava na ortopedska pomagala se rješava usaglašavanjem zakonskih i podzakonskih akata sa UN Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom te UN preporukama koje je dobila Bosna i Hercegovina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije