Znate li koliko pasa smijete držati u kući ili stanu?

Radiosarajevo.ba
Znate li koliko pasa smijete držati u kući ili stanu?

Broj pasa lutalica svakodnevno raste na ulicama BiH i pored brojnih provedenih projekata masovne sterilizacije. Prema procjenama od prije dvije godine, na ulicama Sarajeva bilo je 11.000 pasa lutalica, a sada ih ima preko 13.000. 

Piše: Sanja Šabanadžović, Radiosarajevo.ba

Nisu to samo psi lutalice, nego su to i psi neodgovornih vlasnika koji svoje pse ostave na ulici, jer su se predomislili i shvatili da ne mogu brinuti o njemu... 

Psi su i prije 'opsjedali' ulice Sarajeva: Godine 1989. na ulicama ih je bilo oko 10 hiljada

Razloga je mnogo, a upravo su takvi psi agresivni. Jer baš takvi psi su naučili da imaju svu pažnju, njegu, tretman i hranu, te nisu snalažljivi kao psi koji su odrasli na ulici, te upravo iz tog razloga dolazi do ispoljavanja agresivnosti.

A neki pak idu u drugu krajnost i u stanovama ili kućama drže više pasa, što je nehigijenski i neprihvatljivo i za pse, vlasnika, komšije... 

Broj pasa koji se može držati u stanu u stambenoj zgradi, kući i okućnici i sličnim prostorima određen je propisima na općinskom nivou. 

"Na području općina Novi Grad, Vogošća i Hadžići, Odlukom o načinu i uslovima držanja kućnih ljubimaca, određeno je da se u stanu može držati najviše jedan pas ili dvije mačke, dok je u kući i dvorištu dozvoljeno držanje najviše dva psa ili mačke. 

Ostale općine u KS još uvijek nemaju važeće propise koji rješavaju pitanje broja kućnih ljubimaca, iako su, s obzirom na evidentnu problematiku, ovi propisi neophodni na nivou jedinica lokalne samouprave.

Pravilnikom o zaštiti pasa koji se drže kao kućni ljubimci propisani su zahtjevi za držanje pasa na otvorenom, koji se drže na lancu ili u boksu, gdje je određena minimalna površina ograđenih prostora kao i dimenzije kućica za pse, koje vlasnik mora osigurati s obzirom na težinu i visinu svojih ljubimaca. S tim u vezi moguće je držati i više pasa, pojedinačno ili u grupi, ako su ispunjeni uslovi smještaja, ali i veterinarska zaštita, hranjenje, napajanje...", kaže za Radiosarajevo.ba glavni inspektor po ovlaštenju direktora Selmir Velić, Inspektorata veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Kada je cilj da se psi 'uzgoje', tj. reproduciraju u svrhu dalje prodaje, vlasnik pasa dužan je registrovati uzgoj kućnih ljubimaca kod nadležnog organa. Ako se to radi u stanu, uzgajivač mora imati i saglasnost stanara. 

Nadzor nad načinom i uslovima držanja pasa u skladu sa ovim propisima vrši Veterinarska inspekcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Nadležnost u slučaju narušavanja javnog reda i mira imaju policijski organi, te se vlasnici čiji psi lajanjem uznemiravaju stanare prijavljuju nadležnoj policijskoj stanici. Ujedno, općiniski komunalni inspektor vrši nadzor i poduzimanje mjera u slučaju nepoštivanja odredbi o broju pasa koji se drže u stanu ili kući. Iako su nam kaznene odredbe poznate, zbog nenadležnosti, trebaju biti kontaktirane nadležne općinske inspektore. 

"Uslovi za držanje opasnih pasa tipa pit bull terijer i njegovih križanaca, kao i američkog staford terijera i druge, koji ne potječu iz kontrolisanog uzgoja, propisani su Pravilnikom o držanju opasnih životinja, a nadzor nad ispunjavanjem uslova i načinom njihovog držanja vrši veterinarska inspekcija. Opasnim psom se smatra i svaka jedinka te vrste, koja je ničim izazvana napala čovjeka ili drugu životinju i nanijela tjelesnu povredu ili uzrokovala smrt kao i uzgojena i/ili dresirana za borbe pasa i/ili zatečena u organiziranoj borbi pasa. 

Prema odredbama Zakona o veterinarstvu FBiH, vlasnik životinje će se kazniti minimalnom novčanom kaznom 300 KM ako zlostavlja i muči životinju tokom uzgoja, držanja, dresure... ako sa životinjom ne postupa humano i ne zaštiti je od patnji bolova. 

Ista sankcija izriče se i u slučajevima ako se blagovremeno ne osigura veterinarska pomoć životinji ili ako je ona smještena u prostor ili objekat koji nije primjeren vrsti i kategoriji životinje, odnosno psa u konkretnom slučaju.  

U obavljanju inspekcijskog nadzora prema ovom Zakonu, veterinarski inspektor kada kažnjavanjem ne postiže cilj i svrhu, ima pravo i dužnost privremeno ili trajno oduzeti životinju u slučaju da se krše odredbe ovog zakona i smjestiti je na drugo odgovarajuće mjesto na trošak imaoca životinje", priča Velić.

Inspektorat veterinarske inspekcije KUIP KS ne raspolaže podacima o broju vlasničkih pasa u KS, a ne postoji baza podataka na bilo kojem nivou (općinskom, kantonalnom, federalnom ili državnom). Pravilnik o identifikaciji pasa i mačaka koji se trebao donijeti još 2010. godine još uvijek je u pripremi. 

Prema odredbama Zakona o zaštiti dobrobiti životinja BiH, Ured za veterinarstvo BiH vodi registar pasa, koji do danas nije uspostavljen, s obzirom da potrebni podzakonski akti još uvijek nisu doneseni. 

Prema odredbama Zakona o veterinarstvu FBiH, označavanje pasa i upis u registar obavljaju veterinarske organizacije – stanice koje u skladu sa zakonskom obavezom vode evidencije o izdatim pasošima, označavanju životinja, vakcinaciji... Vlasnik psa, na zahtjev inspektora, mora predočiti pasoš odnosno inspekcijske poslove međunarodnu zdravstvenu knjižicu kao dokaz o vlasništvu, identifikaciji/označavanju, vakcinaciji protiv bjesnila i ostalo. Neposjedovanje propisne dokumentacije za psa kažnjava se sa 300 KM. 

Kako se tretira kršenje Zakona o dobrobiti životinja?

Zabranjeno je životinjama nanositi bespotrebnu patnju i bol, provjeravati oštrinu i huškati životinje na druge životinje i ljude, organizirati borbe pasa... Minimalna novčana kazna u slučaju kršenja propisanih zabrana iz nadležnosti veterinarske inspekcije je 30 KM za fizička lica, i 200 KM za pravna i odgovorna lica, izrečena po jednom osnovu. Kod kršenja više odredaba Zakona, izriče se veća jedinstvena kazna za prekršaj u sticaju prema Zakonu o prekršajima FBiH. 

Prijave u vezi sa uslovima i načinom držanja pasa iz nadležnosti veterinarske inspekcije mogu se izvršiti na broj 033 770 -156, slanjem prijave poštom na adresu Dalmatinska 2, ili e-mailom na kuip@kuip.ks.gov.ba, slanjem na fax: 033 569 890, ili direktno prijavom odnosno zahtjevom za inspekcijski nadzor u prostorijama KUIP KS u Dalmatinskoj ulici 2. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije