Život u doba COVID-a: Normalno je da smo ljuti i nervozni, ali...

0
Radiosarajevo.ba
Život u doba COVID-a: Normalno je da smo ljuti i nervozni, ali...
Foto: Pixabay / Ilustracija

Normalno je da sve okolnosti koje nas okružuju utiču na naše mentalno zdravlje. Sasvim je normalno da se ponekad osjećamo anksiozno, izolovano, razočarano i zbunjeno, ističu stručnjaci iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, 10. oktobra.

Stručni saradnik INZ-a iz oblasti mentalnog zdravlja, diplomirani psiholog i "gestalt" psihoterapeut Esmin Brodlija kaže da Svjetska zdravstvena organizacija mentalno zdravlje definira kao stanje dobrobiti u kojoj pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresovima, može raditi produktivno i plodno, te je sposoban pridonositi zajednici".

"Profesionalci koji pružaju pomoć osobama koje imaju problema sa mentalnim zdravljem su ljekar, psihijatar, psiholog, psihoterapeut, socijalni radnik, medicinski tehničari i sestre u Centru za mentalno zdravlje, ali i okupacioni terapeuti i socijalni radnici", ističe između ostalog Brotlija, u svojoj poruci povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

Sve te osobe u Domovima zdravlja, bolnicama, Centrima za borbu protiv ovisnosti, Centrima za socijalni rad, Centrima za mentalno zdravlje kao i nekim nevladinim organizacijama brinu i pomažu cjelokupnom stanovništvu.

Brotlija napominje da prijetnja novim koronavirusom COVID-19 dodatno povećava strah i neizvjesnost, te opasnost od ugrožavanja mentalnog zdravlja.

"U ovakvoj situaciji normalno je da se osjećate tužno, nervozno, zbunjeno, uplašeno i ljutito, ali nema potrebe za pretjeranim strahom koji bi nas mogao preplaviti, te dovesti do pogoršanja psihičkog statusa i nepromišljenih ponašanja", dodaje Brotlija.

On preporučuje da se razgovara s "osobama od povjerenja" kojima se treba reći kako se osjeća. također, apeluje da ukoliko primjetite da druga osoba ima probleme, nemojte je
ismijavati, nego pokušajte razgovarati s njom o tome i "aktivno slušajte".

"Jako je važno da praktikujete tehnike opuštanja, relaksacije, sportske aktivnosti, slušate muziku, naučite tehnike samopodrške", kaže Brotlija.

Iako još uvijek živimo u okruženju stigme i predrasuda, govoriti o svojim osjećanjima, emocijama i događajima koji nam uzrokuju neki stres ne bi trebalo da nam predstavlja
dodatni problem.

Ne bi trebalo da nas je stid obratiti se i poslušati savjete profesionalaca iz oblasti mentalnog zdravlja ili im se lično obratiti ukoliko imamo problem koji ne možemo riješiti sami, poručuju iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije