Živjeti s HIV-om: U Bosni i Hercegovini ima 266 oboljelih (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Živjeti s HIV-om: U Bosni i Hercegovini ima 266 oboljelih (FOTO)
/ FOTO: Radiosarajevo.ba

Prvi slučaj zaraze HIV-om u Bosni i Hercegovini registriran je 1986. godine, od tada do novembra 2013. godine registrirano je 245 osoba s HIV infekcijom, a kod 126 osoba razvio se AIDS.

Danas s HIV-om u BiH živi 266 osoba.

Piše: Sanja Šabanadžović, Radiosarajevo.ba

HIV je skraćenica od engleskog human immunodeficiency virus, što bi okarakteriziralo uzročnika opadanja sposobnosti imunološkog sistema organizma. HIV virus napada samo čovjeka, a ovaj virus je preduvjet da se oboli od SIDE ili AIDS-a. Bolest je zarazna i zasad neizlječiva. 

HIV se prenosi putem nezaštićenih seksualnih odnosa (analni, oralni i vaginalni), putem dijeljenja iste šprice kada se injektira droga i sa zaražene majke na dijete.

Danas, 28. novembra je organizirano savjetovanje i testiranje na platou ispred BBI centra u Sarajevu, u periodu od 13 do 20 sati. U svrhu pružanja podrške i dizanja svijesti o važnosti testiranja na HIV, i mi smo se testirali.

"Zajedno s još 700 organizacija u većini evropskih gradova, Klinika za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu je i ove godine prihvatila evropsku inicijativu pod nazivom 'Evropska sedmica testiranja na HIV', te na taj način dodatno proširila mogućnost testiranja na HIV. 

Besplatnim testiranjem na HIV želimo skrenuti pažnju javnosti i povećati broj zainteresiranih osoba za testiranje. Ciljevi testiranja su zapravo terapijski, jer time detektujemo povećan broj HIV inficiranih osoba na vrijeme, dok još nisu nastale manifestacije bolesti i uključujemo terapiju.

Prema informacijama koje dobivamo svake godine na Svjetski dan HIV-a od Federalnog epidemiološkog zavoda, znamo da s HIV-om živi 266 osoba", kaže za naš portal Jasna Topalović-Ćetković, infektologinja u Klinici za infektivne bolesti.

U okviru Klinike za infektivne bolesti u funkciji je Centar za anonimno, dobrovoljno, povjerljivo i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV (VCCT), gdje je prosjek testiranih osoba ranijih godina bio 1.200, u deset mjeseci ove godine više od 1.800 osoba testiralo se u centru. 

U 80 posto slučajeva HIV inficiranu osobu, doktori su dektektovali u ranoj fazi bolesti.

Šta treba učiniti osoba koja sazna da nosi HIV?

Osobe koje žive s HIV/AIDS-om se susreću s raznim vrstama stigme i diskriminacije koje se dešavaju u rasponu od podrugljivih pogleda do direktnog neprijateljstva prema njima, ignoriranja ili odbacivanja od najbližih.

"Osoba koja sazna da nosi HIV treba da shvati da nije kriva zbog toga, jer HIV ne bira i može se u nekom momentu desiti svima. Ova osoba prvenstveno treba da zna da u BiH sve osobe koje saznaju da su HIV pozitivne imaju pravo na (za njih) besplatnu antiretrovirusnu terapiju koja se određuje u konsultacijama s doktorima. 

Ako se slušaju savjeti doktora i uzima redovno ova terapija, osoba može doživjeti životni vijek kao i svako drugi ko ima neku hroničnu bolest, a možda čak i više. 

Također, ova osoba treba biti svjesna da postoje i nevladine organizacije kao što su APOHA i Asocijacija XY koje daju adekvatne informacije o HIV/AIDS-u i pružaju psihološku i socijalnu podršku vođeni potrebom svakog pojedinca", kaže za portal Radiosarajevo.ba Zvjezdana Jakić, direktorica APOHA-e (Asocijacija za podršku oboljelim od HIV/AIDS-a).

Neki od članova APOHA-e (HIV pozitivne osobe) su i sami iznenađeni podrškom koju su nastavili dobivati i kad su saznali za ovaj status.

Međutim, ipak je veći broj koji biva na neki način odbačen od čitave ili djela porodice, te se samim tim i oni nekako osjećaju krivim i prljavim zbog svog statusa.

"Članovi porodice ne žele da jedu za istim stolom, diskriminacija kod stomatologa koji ne žele da ih prime jer su HIV+ (iako je nemoguće da se zaraze na ovaj način, posebno ako koriste standardne mjere zaštite, što bi trebalo biti slučaj sa svakim pacijentom) i sl.", dodaje Jakić.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava se 1. decembra različitim aktivnostima radi podizanja svijesti javnosti o HIV/AIDS-u, pokazivanja solidarnosti prema oboljelima, djelovanja na smanjenje stigme i diskriminacije i skretanja pozornosti na opasnosti koje donosi rizično ponašanje. 

Pod već poznatim globalnim motom “Cilj je nula”: nula smrtnih slučajeva od AIDS-a, nula novih slučajeva infekcije HIV-om, nula slučajeva diskriminacije, Asocijacija XY i APOHA (Asocijacija za podršku oboljelim od HIV/AIDS-) će prvog decembra 2014. godine tradicionalno obilježiti Svjetski dan AIDS-a brojnim aktivnostima u Sarajevu i Banjoj Luci.

Obilježavanje Svjetskog dana AIDS-a zvanično će započeti u Sarajevu tačno u 13 sati ispred Katedrale (Trg fra Grge Martića), simboličnim puštanjem 266 balona, koji predstavljaju broj registriranih osoba inficiranih HIV-om u BiH, a koje će pustiti poznati bh. glumac Feđa Štukan.

Istog dana, u večernjim satima nastavit će se obilježavanje Svjetskog dana AIDS-a u Banjoj Luci u City Pubu od 19 sati, s ciljem razvijanja svijesti kod mladih o važnosti odgovornog odnosa prema zdravlju, destigmatizacije osoba koje žive s HIV-om, promocije Savjetovališta XY u Banjoj Luci i uspostavljanja konstantnih promotivnih aktivnosti.

Crvena vrpca (Red Ribbon) je simbol borbe protiv AIDS-a. Crvenu vrpcu kreirao je pjevač i glumac Paul Jabara, zajedno s Visual AIDS grupom iz New Yorka 1991. godine kao odgovor na stigmu, diskriminaciju zaraženih osoba, ali i brzo širenje bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije