Zbog čega građani Banja Luke zovu policiju: Hoćeš li mi biti dečko?

Radiosarajevo.ba
Zbog čega građani Banja Luke zovu policiju: Hoćeš li mi biti dečko?

Policijski posao zasigurno je jedan od najtežih s obzirom na to da su policajci često izloženi opasnosti. No, kako svaki posao ima svojih zanimljivih strana, tako i policajci često zaprimaju neke sasvim drukčije i čudne dojave.

Piše: Sanja Šabanadžović, Radiosarajevo.ba

Šta građani Bijeljine prijavljuju policiji: Vanzemaljci, djeca ne slušaju i taksi u sitni sat 

Šta građani Prijedora prijavljuju policiji: Neće supruga da spava sa mnom

Uvidom u statističke evidencije Centra javne bezbjednosti Banja Luka, za pet mjeseci 2015. godine na broj 122 zaprimljen je ukupno 3.141 poziv. 

Kako je za Radiosarajevo.ba kazala inspektorica-portparolka CJB Banja Luka Marija Markanović, pored građana koji broj 122 pozivaju iz potrebe, svakodnevno postoje i pozivi onih građana koji navedeni broj za hitne slučajeve pozivaju i iz dosade, zabave, neznanja i njima svojstvenih razloga koji ne spadaju u nadležnost policije niti bilo kojih drugih organa. 

To su razne kategorije lica, raznih uzrasta i zanimanja - od djece predškolskog uzrasta, školskog uzrasta, adolescenata, omladine u noćnim izlascima, psihički bolesnih lica, alkoholiziranih, pa i starijih osoba...

Neke od najzanimljivijih prijava koje su građani uputili CJB Banja Luka glase ovako:

- Treba mi prevoz do (...) Kada možete doći?

- Možete li mi pozvati taksi, nemam na računu?

- Provjerite mi ko je vlasnik registarskih tablica!

- Želim malo da pričam sa vama, jer nemam šta da radim noćas.

- Možete li mi dopuniti račun na telefonu?

- Želim da prijavim roditelje jer mi ne daju džeparac i da izađem u grad.

- Hoćeš li mi biti dečko? 

- Ja sam inspektor (...), treba mi hitno patrola policije.

Nekada i pozivaju, ali bez postavljanja pitanja. Tačnije, šute, dahću, zvižde i 'ispuštaju' neke druge neartikulisane zvukove.

No, događa se i da građani pozivaju broj 122 prijavljujući krivična djela za koja se kasnijim operativnim radom ili izlaskom na lice mjesta utvrdi da su lažna (ili iz neznanja i loše procijenjene situacije ili svjesno), pa tako građani prijavljuju krađu telefona, a kasnije se utvrdi da su ga izgubili, zagubili ili je ga je uzeo drugi član porodice. 

Prisutni su i slučajevi prijavljivanja krađe vozila za koja se provjerom utvrdi da je odvezeno "pauk" službom zbog parkiranja na nedozvoljenom mjestu, kao i slučajevi krađe vozila za koja se operativnim radom inspektora utvrdi da se radi o fingiranju krivičnog djela (krađa prijavljena radi naplate osiguranja, a vozilo je prodato). 

Postoje i drugi razni slučajevi lažnog prijavljivanja krivičnih djela ili prekršaja, ali sve su to prijave čiji je broj zanemarljiv u odnosu na istinite prijave po kojima postoje stvarni razlozi za postupanje policijskih službenika. 

Pored navedenih lažnih prijavljivanja krivičnih djela, prisutan je i izvjestan broj lažnog prijavljivanja podmetanja eksplozivnih naprava, uglavnom u ugostiteljskim objektima, noćnim klubovima i drugim objektima uslužne djelatnosti, kao i u školama za vrijeme nastave. 

Ukoliko se utvrdi da se radi o krivičnom djelu, protiv izvršioca se podnosi izvještaj tužilaštvu koje preuzima dalji rad po predmetu, a ukoliko se utvrdi prekršajna odgovornost, protiv prekršioca se podnosi izvještaj o prekršaju ili mu se lično uručuje prekršajni nalog. Za blaže slučajeve licima se izdaju upozorenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije