Uputstvo: Kako pronaći sakriveni GP prelaz Bijača

Radiosarajevo.ba
Uputstvo: Kako pronaći sakriveni GP prelaz Bijača

Na graničnim prelazima Doljani i Crveni grm između BiH i Hrvatske velika je gužva. Na samo tri kilometra od GP Crveni grm nalazi se novi, veliki prelaz - Bijača.

Granični prelaz Bijača jedan od dva prelaza na kojem je dozvoljen promet svih vrsta robe između BiH i Evropske unije, otvoren je 28. juna. Problem je što do njega malo ko umije da dođe, piše Al Jazeere.

Tri rampe, dva terminala i jedan kamion

Kako uopće pronaći prelaz Bijača? Logično bi bilo da na magistralnom putu M17 između Mostara i Čapljine bude postavljena bar jedna tabla koja bi vozačima sugerirala kuda da idu. Table nema, pa većina vozača po inerciji nastavi put Doljana.

Kada dođete do raskrsnice gde se putevi račvaju sa jedne strane za Trebinje i Stolac, a sa druge za Ljubuški i Čapljinu, skrenite desno, pređite preko mosta dr. Franjo Tuđman, uđite u Čapljinu i dalje pratite putokaze za Ljubuški. Iz Čapljine pratite magistralni put M6. Razdaljinu od 17 kilometara do Ljubuškog preći ćete za nekih dvadesetak minuta, pojašnjavaju kolege s Al Jazeere.

Na putu između Čapljine i Ljubuškog nema nijedne table koja bi putnike uputila kako da stignu do graničnog prelaza Bijača.

Tek poslije 160 pređenih kilometra, od Sarajeva do ulaza u Ljubuški, nalazi se prva tabla za granični prelaz Bijača. Zapravo, tabla je stara, a nova je samo naljepnica na kojoj piše ime prelaza.

Putnicima od ove table preostaje još da u kružnom toku u Ljubuškom skrenu lijevo, prate glavni put do sljedeće table, gdje će opet skrenuti lijevo i voziti se još par kilometara novosagrađenim putem.

I tu je, konačno, granični prelaz Bijača. Tri ulazne i tri izlazne rampe. Prelaz sa dva carinska terminala i terminalom za detaljan pregled vozila.


Klik na fotografiju za veću rezoluciju (Foto: Google Maps)

A, na prelazu samo jedan kamion. Jer, očigledno je da table koje su postavljene na ulazu i izlazu iz Ljubuškog nisu dovoljne kako bi putnike doveli do ovog graničnog prelaza.

Za dva sata, koliko se tamo zadržala ekipa Al Jazeere, prelaz Bijača prešlo je tek 10 putničkih automobila, jedan autobus i 8 kamiona. Prelaz uglavnom koriste stanovnici Ljubuškog i okolnih mjesta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije