Umjetnost za sve: U Sarajevu uspješno održan Festival ulične umjetnosti FUU 2015.

Radiosarajevo.ba
Umjetnost za sve: U Sarajevu uspješno održan Festival ulične umjetnosti FUU 2015.
/ Predstava za bebe Plumb BO BO ZU.

Cjelodnevnom vožnjom FUU autobusa koji je obilazio grad, prostornom instalacijom 'Plovak' Lejle Ćehajić i 'Ostajte ovdje' Saše Bukvića, počeo je prvi Festival ulične umjetnosti u Sarajevu, FUU 2015.

Sunčano prijepodne u petak dodatno je uveselio gudački kvartet Muzičke akademije, izvedbom djela klasičnog repertoara u Velikom parku u Titovoj ulici, potvrđujući neophodnost izlaska u javni prostor i animiranja šire publike za praćenje umjetničkih sadržaja. 

Prvi festivalski dan obogatila je i vožnja oldtajmera te remake performansa 'Izlog' grupe Zvono u kom su učestvovali Nele Hasanbegović, Daniel Premec, Kemal Hadžić i Saša Bukvić. Stojeći nepomično u izlogu Orsay u Ferhadiji stvorili su specifičnu interakciju sa publikom te pokazali kako i u potpuno izmijenjenom načinu života u kom nas malo šta može iznenaditi, možemo zastati i obratiti pažnju na netipični proizor ljudi umjesto lutki u izlogu.

"Ovo bi mogla biti ulica Selmana Selmanagića' naziv je izložbe Studenata i studentica Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu koja je bila postavljena u okviru FUU programa i kojom se nastojala skrenuti na značaj Selmanagićevog djela. Prvi festivalski dan završen je u večernjim satima ispred tržnice Markale gdje je violončelistica Belma Alić imala solistički koncert.

Drugog festivalskog dana publici je predstavljena i skulptura Everyman, festivalska maskota, rad skulptorice Lejle Ćehajić. Udruženje 'Crvena' organizovalo je šetnju Alipašinim poljem. Na bini Vilsonovog šetališta nastupao je harmonikaški orkestar a u hangaru na Pofalićima čudesni 'Cirkus' Branka Potočana i grupe Fourklor iz Slovenije. 

U botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja upriličen je koncert gudačkog kvarteta, studenti ALU su učinili da Ajfelov most zahvaljujući snazi vjetra svira, a kreativne i talentovane dizajnerice grupe She:You Adisa Vatreš-Selimović, Neira Sinanbašić i Naida Begović uz učešće harmonikašice Belme Šarančić Najodović imale su nesvakidašnju interaktivnu izložbu u bašti Historijskog muzeja BiH pod nazivom 'SHESING' na kojoj duhovito, putem plakata, video projekcije, muzike i vlastitog pojavljivanja u vjenčanicama dočarale najčešće tačke stereotipnog posmatranja žene i 'uloga' koje im društvo nameće.

Posljednjeg festivalskog dana priliku za teatarski ugođaj na otvorenom, u botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja imali su i najmlađi sugrađani i sugrađanke. Aparat teatar je izveo predstavu za bebe 'Plumb, BO-BO-ZU'. U Zemaljskom je izveden performans '2D život', autorski projekat Elme Juković i Jasenka Pašića.

Radionica BTO slikarstva (Bosanska teologija oslobođenja) koja je trajala tokom cijelog festivala i koju je vodio Damir Nikšić završena je 'BUZZ' koncertom Zlatana Božute i benda u kampusu.

Branko Potočan imao je još jednu uspješnu predstavu, a FUU 2015. je završen izuzetnim nastupom gitariste Boška Jovića čiji je gost bio violinista Vanja Radoje u Vijećnici. Ovaj koncert je realizovan zahvaljujući podršci kompanije Bagno.

Tokom trajanja festivala umjetnici murala i grafita oslikavali su zidove. Na Dobrinji na zgradi Konzuma na muralu se nalaze sljedeći simboli Sarajeva: zvekir na tradicionalnim vratima, Bijelo dugme, "Teta razapeta" (skulptura na platou Skenderije), kipovi kod Centralne banke, grb BiH u Austrougarskoj, ljiljani, repetitor na Humu, poštanski broj 71000, Energoinvest, Golf 2 TAS, srce Sarajevo Film Festivala, Mess, "petica u pola somuna", "Momo i Uzeir", Vijećnica, Avaz borer tauer, Vječna vatra, Sarajevska zima, Sebilj, preklopljene siluete vjerskih objekata četiri religije, spomenik ubijenoj djeci Sarajeva, Kozija ćuprija, Latinski most, Ajfelov most, most Festina lente, Olimpijada, grb Kantona Sarajevo, Sarajevsko pivo, te kanister, ovaj mural je nastao uz podrsku Konzuma (powered by Konzum), mural u Radićevoj ulici (powered by Verso) te murali u Kasarni Marsal Tito nastali u sklopu radionice Damira Nikšića.

Zbog loših vremenskih prilika posljednjeg festivalskog dana, cjelokupan program posvećen Mjedenici biće realizovan naredne subote u terminu od 14 do 20 sati.

Namjera organizatora i organizatorica festivala je svake godine jednu ulicu mapirati kao onu od posebnog značaja. Za prvo festivalskog izdanje izabrana je Mjedenica, ulica u kojoj se nalazi kuća Hamdije Kreševljakovića i zavod za obrazovanje djece sa poteškoćama u razvoju.

Za susret na Mjedenici planiran je i koncert u akšam sazlije Jusufa Brkića.

Festival kom je namjera kreirati drugačiji ritam grada, doprinijeti demokratizaciji umjetnosti, povezati umjetnike i publiku te razbuditi lokalnu zajednicu, u svom prvom izdanju pokazao je potpunu opravdanost organizovanja umjetničkih sadržaja na otvorenom, te izmještanje kulturnih aktivnosti iz najuže gradske jezgre.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije