Umjetnička galerija bez dugoročnog rješenja: Nema plaća

2
L. M.
Umjetnička galerija bez dugoročnog rješenja: Nema plaća
FOTO: Radiosarajevo.ba / Umjetnička galerija BiH

Početkom novembra prošle godine, rukovodstvo i uposlenici Umjetničke galerije BiH uputili su otvoreno pismo vlastima na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, s jasnom porukom da još uvijek nije određen osnivač ove institucije.

U potpisu koje je potpisao direktor ove institucije, Strajo Krsmanović, navodi se da shodno tome, Galerija nema ni finansiranje s bilo kojeg nivoa vlasti, te tako nema ni adekvatne adrese kojoj bi se mogla obratiti za rješavanje svojih problema.

Odgovor na obraćanje bilo kome pojedinačno je uvijek isti: niste naša nadležnost!

Troje tinejdžera se vozalo jednim romobilom po ulicama Sarajeva

Troje tinejdžera se vozalo jednim romobilom po ulicama Sarajeva

Provjerili smo kakva je sada situacija u ovoj ustanovi, koja bi u svakom normalnom društvu imala redovan budžet te bi država ulagala u održavanje i stimulisala zaposlene jer se zahvaljujući njima njeguje kultura, tradicija i umjetnost Bosne i Hercegovine.

Nažalost, ove tri komponente su odavno na marginama društvenog života u BiH, a institucije i ustanove koje čuvaju dostojanstvo i njeguju bh. kulturu, propadaju zbog nemara vlastodržaca.

Direktor Krsmanović je u izjavi za portal Radiosarajevo.ba rekao da je na apel Galerije reagovala sarajevska općina Novo Sarajevo, odnosno načelnik Hasan Tanović s jednokratnom pomoći u visini 5.000 KM.

"Također i Vlada Kantona Sarajevo, odnosno ministar kulture i sporta Avdić sa sumom od 65.000 KM, kao jednokratna pomoć. Ta suma nam je dovoljna da pokrijemo jednu platu koju smo bili zaostali i još jednu koju ćemo isplatiti na kraju ovog mjeseca", naveo je Krsmanović.

Kako je istakao, iz te sume će isplatiti tekuće troškove za protekli mjesec (struja, voda, grijanje...)

"Za ovaj mjesec nećemo biti u mogućnosti isplatiti topli obrok i prevoz za uposlenike, niti honorare, a naredne prihode, ako sve bude u redu, očekujemo tek u maju, također od Kantona Sarajevo. Dakle, opet dva mjeseca bez plata", potcrtao je direktor Galerije.

Jednokratna pomoć koja im se daje 'na kašičicu' nije nikakvo trajno rješenje niti će pomoći u očuvanju Galerije.

S ovom tvrdnjom slaže se i Krsmanović te naglašava da se nalaze u neizvjesnoj situaciji.

"O bilo kakvom trajnom rješenju statusa i finansiranja galerije nemamo nikakvu izvjesnost. Jedino što donekle ohrabruje jeste rješenje koje su Univerzitet u Sarajevu i Vlada Kantona Sarajevo iznašli za Zemaljski muzej, pa se nadamo da ćemo jednog dana i mi doći na red", zaključio je Krsmanović u izjavi za naš portal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije