Ulični rulet: Agresivnost za volanom i brza vožnja mlade vode u smrt

Radiosarajevo.ba
Ulični rulet: Agresivnost za volanom i brza vožnja mlade vode u smrt

Prema istraživanjima internacionalne neprofitne organizacije European Road Assessment Programme (EuroRAP), putevi u Bosni i Hercegovini najmanje su sigurni u Evropi. Više od polovine bh. dionica označeno je kao visokorizično, što znači da je na njima mogućnost pogibije dva do tri puta veća, piše Avaz.ba.

No, na nekim od boljih autodionica u Hrvatskoj od januara do kraja jula ove godine poginulo je najviše državljana BiH. Iskustva sudskih vještaka i inspektora Saobraćajne policije u našoj zemlji pokazala su da je u nesrećama sa smrtnim ishodom po više života  često uzrok agresivna vožnja ili agresivna i nesavjesna vožnja s drugim prekršajima.

Također, ulični rulet, u kojem se agresivnom vožnjom život stavlja na kocku, sve je prisutniji i kod nas, posebno kod mladih.

"To je potreba za dokazivanjem, dominacijom i pražnjenjem energije. Autodestruktivni poriv odlika je djeteta bez čvrste veze s roditeljem pa samim tim i s nedostatkom samopouzdanja ili uvida u lične vrijednosti. Niz je primjera gdje je vozilo nagrada, to je kompenzacija, a djetetu se istovremeno šalje specifična vrijednosna skala", napominje za Avaz.ba psihologinja Jasmina Dizdarević.

Kaže, kada bi roditelj više lično, emotivno i fizički bio s djetetom, to bi bilo vrednije od vozila, stvorili bi se cjelovit odnos i zdrava ličnost.

"Iz tog odnosa raste zadovoljno dijete, koje energiju zdravo filtrira i usmjerava, nema autodestruktivne porive, nije agresivno i ne dokazuje se na taj način sebi ili drugima", napominje psiholog.

Prema podacima Saobraćajne policije, osjetan je broj mladih koji olako shvataju ozbiljnost i odgovornost vozačke dozvole, što se primijeti i kod vozača koji nisu aktivni godinama nakon što dobiju dozvolu. Agresivnost za volanom, napominju oni, možda ima autodestruktivan motiv, ali je posljedica po sve učesnike saobraćaja.

"Mi u takvim situacijama postupamo prema zakonskim ovlaštenjima, ali da bi situacija bila bolja, važno je da na isti način reagiraju i instance prije Saobraćajne policije, odnosno porodica, škola, medicina rada i sve druge adrese koje budući vozač prijeđe do volana", kaže jedan od saobraćajnih policajaca iz Republike Srpske na potezu Banja Luka – Jajce.

Stručnjaci na polju automobilizma napominju da agresivnost za volanom ne treba nikako poistovjećivati s brzinom, koja je kombinacija vještine, opreznosti, iskustva, odgovornosti... Kao tipične početničke greške u saobraćaju izdvajaju nepažljivu i dekoncentriranu vožnju, iznimno rizičnu, brzu, prekomjeran broj putnika, alkohol, opijate i pogrešan izbor vozila...

Policija je sredinom ove godine privela Ivana Zadkovića zvanog Crnogorac iz Banje Luke, rekordera po broju saobraćajnih prekršaja u BiH. Kažnjen je s, ukupno, više od 20.000 KM.

Crna statistika

U toku devet mjeseci u RS-u dogodile su se 3.462 saobraćajne nesreće.

803 sa posljedicama po osobe
49 poginulih
160 teško povrijeđenih
594 lakše povrijeđenih
2.659 sa materijalnom štetom

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije