Ukrajinci, Slovaci i Poljaci: Mala Evropa usred Prnjavora

Radiosarajevo.ba
Ukrajinci, Slovaci i Poljaci: Mala Evropa usred Prnjavora

Prnjavor je grad u Bosni i Hercegovini koji se diči brojnim nacionalnim manjinama.

Krajem 19. vijeka u taj kraj stizali su, iz tadašnje Austrougarske, Ukrajinci, Slovaci i Poljaci, jer im je vlast obećavala šumu i zemlju. Kako danas žive, provjerio je Al Jazeerin novinar Boris Gagić.

Ukrajinska crkva

Ukrajinska grko-katolička crkva Preobraženja gospodnjeg, srušena 90-tih, obnovljena je 2000. godine. Od kada su Ukrajinci stigli u ovaj kraj, zadržali su crkveni ritual. Poštuju istočne obrede, te papu u Vatikanu.

Protojerej Petar Sitnik iz crkvenih knjiga zna da su njegovi sunarodnjaci dolazili mahom u 19. vijeku u valovima, tragajući za boljim životom.

"Od tih vremena tri puta je naseljavana Bosna iz Ukrajine, mali se dio vratio u Ukrajinu, drugi dio kada je vidio što ih čeka otišli su iza okeana" kaže protojerej Sitnik.

Na ovom dijelu Bosne i Hercegovine ostalo je blizu 1.500 mahom starijih Ukrajinaca, jer mladi napuštaju zemlju zbog egzistencijalnih muka.

Jedan Slovak

Negativna statistika pogodila je Rusine. Više ih nema u Prnjavoru. Vlado Cipar je jedini Slovak koji je ostao u Prnjavoru.

Živi penzionerske dane. Djeca su otišla svojim putem.

Na putu u Slovačkoj bio je krajem 80-tih. Posjetio je domovinu predaka koji su iz Žiline naselili Prnjavor, i bez razmišljanja se vratio.

"Nemam druge domovine nego ove, ovdje sam rođen, kao i moj otac, sad što su naš djed i pradjed došli njihova stvar, ovo je moja domovina, ne planiram nigdje odavde, ovdje mi je fino", ističe Cipar.

Složna porodica

Fino, kažu, žive supružnici Plančak. U njihovoj porodici četiri se nacije skladno slažu.

"Ova je kuća mala Evropa, ja sam Ukrajinac, žena Čehinja, sin i kćer ne znam što su, snaja Italijanka, zet Srbin. Ima nas svakakvih…", kaže Miroslav Plančak.

Kada se okupe, lako se sporazumijevaju. Unuci prednjače.

I tako se od zaborava čuvaju običaji potomaka, u jednoj specifičnoj bosanskohercegovačkoj općini, u čijoj je skupštini jedno mjesto zagarantirano za pripadnike nacionalnih manjina.

Nacionalne manjine Prnjavoru su dale poseban, bogat nacionalni kolorit. Ali, u gradu nema obilježja ni ulice koji bi na to ukazivali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije