Učinili smo što smo mogli, više nije do nas

Radiosarajevo.ba
Učinili smo što smo mogli, više nije do nas

Sedam državnih institucija kulture - Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Kinoteka BiH, Umjetnička galerija BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti i Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH organizovali su konferenciju za medije kako bi javnost još jednom upoznali sa svojom nezavidnom situacijom i skorom propasti, ukoliko hitno ne bude riješeno pitanje njihovog finansiranja.

Pored predstavnika ovih institucija, konferenciji su se pridružili i kantonalni ministar kulture i sporta Ivica Šarić i Ibrahim Spahić, kao predsjednik Komisije za izradu kulturne strategije BiH.

Kako je saopćeno, ništa novo nije učinjeno u odnosu na proteklu konferenciju za medije, kao i u posljednjih 15-ak godina. Ipak, stanje je sada kulminiralo te ujedno i označilo početak kraja ovih institucija.

Prisutnima se, u ime svih sedam institucija, obratio Adnan Busuladžić, direktor Zemaljskog muzeja BiH, koji je objasnio kako niko zapravo nije donio formalnu odluku o ukidanju ovih institucija, ali nastavak ovakve situacije dovodi do kraja. Kako je naveo, sa situacijom su upoznati i detaljno obaviješteni svi - od političara do institucija, ali se problem ne rješava - niti se može riješiti bez političke podrške. 

"Ova konferencija služi kako bismo javnost obavijestili da smo učinili sve što smo mogli i da više nije do nas", rekao je Busuladžić. 

Dodatni problem, kako je Busuladžić naveo, predstavljaju izjave pojedinih djelatnika iz oblasti kulture, "koji nemaju pojma o situaciji", a daju površne i paušalne informacije o stanju ovih institucija i kako da se situacija poboljša.

"Molio bih takve pojedince da odmah preuzmu Zemaljski muzej. Jedva čekam da vidim kako se slijevaju milioni eura zahvaljujući njihovim menadžerskim sposobnostima, a ako ne - onda da nas barem popuste", rekao je on i dodao da je bitno pronaći neko konkretno rješenje.

Institucije kao i tekst himne BiH
"Ove institucije su kao i tekst himne BiH - nikome ne smeta, ali neko ne želi da se to kompletira i dovede do kraja", izjavio je ministar Šarić i dodao kako je potrebna samo dobra volja, koje nažalost nema, te da će ove institucije i dalje imati njegovu punu podršku i lobiranje.

Ibrahim Spahić je u svom (pre)opsežnom izlaganju naveo kako nikada nije organizirao nijedan festival bez pomoći ovih institucija, te da je ovaj presedan napravila jedna nerazumna politika. 

"Ne može neko tražiti od ovih institucija da se spuste na kantonalnu ili općinsku razinu, jer je to kulturna baština čitave BiH", rekao je on.

"Kada bi se ove institucije u ovom trenutku zatvorile, opet bi bila potrebna sredstva da se njihovi eksponati zaštite. Radile, ne radile - država mora pronaći sredstva za njih", rekla je Medhija Maglajlić, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Kako Maglajlić objašnjava, ministar civilnih poslova Sredoje Nović bi trebao da pravilno rasporedi tri miliona KM između institucija. Novac je navodno tu i samo ga je potrebno rasporediti. Alternativno rješenje bi bilo da država napravi status ovih ustanova i pravno ih riješi.

 Kulturnjaci: Proizvođači i nosioci društvenih promjena

 Institucije kulture BiH na budžetskoj milostinji

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije