U srcu Baščaršije skrivena jedna od najljepših sarajevskih džamija

S. H.
U srcu Baščaršije skrivena jedna od najljepših sarajevskih džamija
U srcu stare sarajevske čaršije početkom 16. stoljeća izgrađena je Baščaršijska džamija, jedna od najljepših i najstarijih u glavnom gradu BiH.

Imam Havadža Durak, po kojem ona i danas nosi ime, izgradio je džamiju s drvenom kupolom u srcu stare trgovačke jezgre na Baščaršiji 1528. godine, ali je ta kupola uništena 1697. godine kada je austrougarski princ Eugen Savojski do temelja spalio Sarajevo.

„Baščaršijska džamija je jednoprostorna potkupolna džamija s otvorenim vanjskim trijemom, koji je natkriven malim kupolama, i prigrađenom kamenom munarom“, naveli su za Radiosarajevo.ba iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine koji su ovu džamiju proglasili nacionalnim spomenikom 2006. godine.

Ovo privlačno mjesto popravio je najprije umrli hadži Husejin,

A zidove objekta zatim lijepo ukrasio

Nakaš Fagin Mustafa.

Datum opravke je u hiljadu dvije stotine

Osamdeset i trećoj godini

Neka su za obnovitelja i nakaša najljepše molitve.

Godina 1283.

Natpis je to koji stoji na daski i svjedoči o obnavljaju džamije i njenog unutrašnjeg dizajna 1866. i 1867. godine ispisan nesh-talikom.

Unutrašnjost džamije ukrašena je levhama, uglavnom štampanim, no ima i onih vrijednih i ručno rađenih poput one iz 1322. godine na kojoj je zapisan kelimei-šehadet, temelj islamskog vjerovanja.

Kada je izgrađena Baščaršijska džamija, u njenoj okolini nije bilo stambenih četvrti. Imami koji su preuzeli službenu dužnost u džamiji, nastavili su i brigu o njoj. U njenom haremu kod munare zasadili su jablane i ruže zahvaljujući kojima ja dvorište ove džamije jedno od najljepših i najupečatljivijih u cijelom gradu.

Tako obraslu u cvijeću često je fotografiraju turisti, ali i građani Sarajeva, ponosni na njenu ljepotu i način na koji se ona uklapa u čaršijsku harmoniju.

Tokom ramazana, a naročito za vrijeme teravih-namaza prepuna je vjernika. U Baščaršijskoj džamiji teravije traju duže nego u ostalim džamijama jer imam koji predvodi namaz na svakom rekatu uči po cijeli džuz Kur'ana.

Nekada se sa sjeveroistočne strane džamije nalazila i abdesthana koja je olakšavala vjernicima obavljanje namaza upravo u ovoj džamiji, a u dvorištu se nalazio i šadrvan u kojem se moglo kratko predahnuti, a koji danas nije u funkciji.

U toku ratnih djelovanja 1992. - 1995. godine, Baščaršijska džamija bila je teže oštećena. Od granatiranja bila je oštećena kupola, munara, vanjski zidovi na nekoliko mjesta, kao i unutrašnjost džamije“, naveli su iz Komisije za naš portal, te su dodali da su nakon rata izvršene samo hitne popravke i bojenje zidova, tako da je objekt doveden u funkciju.

No Odlukom o proglašenju Baščaršijske džamije nacionalnim spomenikom BiH Komisija je istaknula da je objekt, iako u funkciji, u naročito lošem stanju. Uslijed vremenskih neprilika munara džamije i kupola su se ljuljale što je ugrožavalo sigurnost vjernika koji su dolazili u džamiju. Osim toga, fasada džamije i kameni stubovi također su imali vidljiva oštećenja na sebi.

Svi ti problemi bili su povod da se pokrene pitanje restauracije ove džamije koja je sada uređena protokolom između generalne Direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije IZ u BiH, stoga bi restauracija Baščaršijske džamije trebala početi uskoro.

"Predviđena je restauracija kompletnog objekta, kako vanjskog dijela tako i unutrašnjosti s restauracijom slikarskih elemenata. Konzervatorsko-restauratorski radovi na eksterijeru džamije - kamena fasada, stolarija, limeni pokrov, na haremskom zidu, šadrvanu, te vanjsko uređenje harema - popločavanje i hortikultura. Konzervatorsko-restauratorski radovi na enterijeru džamije - malterisane, drvene i kamene površine", otkrili su već ranije za naš portal iz Vakufske direkcije.

Novim projektom predviđena je izgradnja abdesthane i mokrog čvora u haremu džamije, koje do sada nije bilo, s tim da će navedeno biti izgrađeno ispod nivoa zemlje kako se ne bi narušila ambijentalna cjelina.

Predviđeno je da restauracija čija investicija košta oko milion KM traje 500 dana. Iako se u Vakufskoj direkciji nadaju da će radovi biti finalizirani i prije isteka roka, moguće je da će rokovi biti probijeni zbog posebnih mjera zaštite koje će se morati uzeti u obzir prilikom radova jer je objekt zaštićen kao nacionalni spomenik.

Tokom radova objekat džamije neće biti zatvoren osim kada budu trajali radovi na unutrašnjosti džamije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije